Чат на мостика за 24 млн. долара

Чатове и разговори по мобилен телефон са в изключителна поредица от човешки грешки, станали причина за сблъсъка между ферибота ULYSSE и контейнеровоза CLS VIRGINIA. Това сочат първоначалните изводи от съвместното разследване на специалисти от Франция, Тунис и Кипър.

Maritime.bg припомня, че ULYSSE се вряза с пълен ход в CLS VIRGINIA на 7 октомври. Инцидентът стана на около 18 nm от бреговете на Корсика във водите на Средиземно море.

Капитанът на мостика на ферибота чатил и разговарял по телефона си, а колегата му от мостика на CLS VIRGINIA изобщо не обърнал внимание на алармите за опасност от сблъсък.

Припомняме, че за отделяне на двата плавателни съда бяха необходими няколко дни.

Вината е разпределена между моряци от екипажите на двата кораба, според разследващите, цитирани от AFP.

„Капитанът на плаващия под флага на Тунис ферибот бил зает. Провеждал частни телефонни разговори. Бил е далеч от радарите, а на мостика е бил напълно сам“, заявява говорител на властите в Тунис.

В същото време разследващите подчертават, че CLS VIRGINIA се е намирал на „неадекватна позиция, буквално в трафика“.

„Това е сигурно първи подобен случай в историята, когато кораб застава на котва на такава позиция“, заявяват още разследващите. Според тях причината затова бил натиск от корабособственика.

И двата кораба са застраховани в едно и също дружество. Застрахователят оценява щетите по двата съда за общо 13,5 млн. евро, а други 10 млн. долара отиват за почистване на акваторията след допуснатия разлив.  

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и