Чат на мостика за 24 млн. долара

Чатове и разговори по мобилен телефон са в изключителна поредица от човешки грешки, станали причина за сблъсъка между ферибота ULYSSE и контейнеровоза CLS VIRGINIA. Това сочат първоначалните изводи от съвместното разследване на специалисти от Франция, Тунис и Кипър.

Maritime.bg припомня, че ULYSSE се вряза с пълен ход в CLS VIRGINIA на 7 октомври. Инцидентът стана на около 18 nm от бреговете на Корсика във водите на Средиземно море.

Капитанът на мостика на ферибота чатил и разговарял по телефона си, а колегата му от мостика на CLS VIRGINIA изобщо не обърнал внимание на алармите за опасност от сблъсък.

Припомняме, че за отделяне на двата плавателни съда бяха необходими няколко дни.

Вината е разпределена между моряци от екипажите на двата кораба, според разследващите, цитирани от AFP.

„Капитанът на плаващия под флага на Тунис ферибот бил зает. Провеждал частни телефонни разговори. Бил е далеч от радарите, а на мостика е бил напълно сам“, заявява говорител на властите в Тунис.

В същото време разследващите подчертават, че CLS VIRGINIA се е намирал на „неадекватна позиция, буквално в трафика“.

„Това е сигурно първи подобен случай в историята, когато кораб застава на котва на такава позиция“, заявяват още разследващите. Според тях причината затова бил натиск от корабособственика.

И двата кораба са застраховани в едно и също дружество. Застрахователят оценява щетите по двата съда за общо 13,5 млн. евро, а други 10 млн. долара отиват за почистване на акваторията след допуснатия разлив.  

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент