Shell Upstream започва търсене на нефт и газ в блок „Хан Кубрат“

Shell Upstream България подготвя първи сондаж в блок „Хан Кубрат“. Операцията ще се осъществява от сондажния кораб NOBLE GLOBETROTTER II. Сондажът трябва да бъде реализиран до края на март.

Maritime.bg припомня, че през септември 2015 г. Shell бе обявен за победител в търга за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Кубрат“ (бивш „Силистар“) в Черно море.

Проучвателната площ е 6893 кв. км, с дълбочина между 40 и 2000 метра, като досегашните опити за проучвания са били само в плитководните части. Северният край на блока граничи с блока Хан Аспарух, а южният – с турските териториални води и блок, проучван от Shell в съвместно предприятие с Turkish Petroleum (TPAO).

Shell Upstream България е звено на компания Shell Exploration and Production (LIX) B.V., коeто се занимава с търсене и проучване на въглеводороди в българската акватория в Черно море.

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за