Регата „Тол шипс“ стартира във Варна

Снимка: Моника Георгиева, (www.monikageorgieva.net)

Варна ще приеме международната регата  „Тол шипс“ в края на септември. Най-престижното ветроходно състезание в света ще стартира от българската морска столица, а ветроходните кораби ще са във варненското пристанище от 21 до 24 септември. Това обявиха организаторите на регатата Sail Training International, предаде Дарик радио – Варна.

След Варна, ветроходите ще поемат към Сочи (1 – 4 октомври). Руско ще е и третото пристанище-домакин –  Новоросийск (6 – 9 октомври). 

„Тази регата се основава на успехите на предишните серии, които се проведоха в Черно море. Опитното и приятелско българско пристанище Варна ще бъде стартовото за 450-километровата надпревара през Черно море до великолепното пристанище Сочи в Русия. След фантастична 4-дневна пристанищна програма в Сочи, корабите ще се състезават на 100 мили нагоре по брега до Новоросийск, за да завършат поредицата”, заяви Пол Бишоп, ръководител на дирекция „Състезание“ в Sail Training International.

Очакванията на организаторите са да има интересна флота от военни и невоенни кораби клас А, заедно с очарователна смес от други класове, които участват със своите млади кадети и стажанти от цял свят.

Събитието отново ще бъде спонсорирано от една от най-големите корабни компании в света – Sovcomflot (SCF), която е поддръжник на международното младежко ветроходство.

В клас А на най-големите ветроходи България се очаква да бъде представена само с един кораб – учебната баркентина „Калиакра”.

За първи път Варна бе домакин на морското тържество Tall Ships през май 2010 г. В периода 30 април – 3 май 2014 г. българската морска столица отново посрещна най-голямото ветроходно събитие за годината.

Третото варненско домакинство на престижната регата бе в началото на октомври 2016 г. Най-голямата атракция и при трите домакинства бяха руските ветроходи с дължина по над 100 метра. Парадът на ветрилата пък винаги събираше десетки хиляди край варненския бряг.


Източник Дарик радио - Варна

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на