Либийският танкер влезе в доклад на разузнаването на американския флот

Снимка: Kozanitis Leonardos

Сагата с либийския танкер, развиваща се в България, попадна в сводка за пиратството и опасностите за корабоплаването в световен мащаб на Службата за военноморското разузнаване на Военноморския флот на САЩ.

Това алармираха пред Maritime.bg български капитани на кораби в различни точки на света, които получават доклада.

“Благодарим на замесените от Морска администрация, забравили уроците по морско право, вероятно слушани в Свободния университет, които доведоха имиджа ни на международно ниво до поредна катастрофа! Благодарим от сърце на великите бюрократи в Морска администрация”, пишат капитаните, които изрично изискаха имената им да не бъдат посочвани.

Ежемесечно Службата за военноморското разузнаване на Военноморския флот на САЩ публикува и разпространява глобално доклад за пиратската активност. Сагата с либийския танкер в България е включена в доклада за случаите, които са опасни за корабоплаването между 3 декември м.г. до 2 януари т.г.

Документът е публично наличен в сайта на Службата за военноморско разузнаване – https://www.oni.navy.mil/Intelligence-Community/Piracy/ .

В него се посочва, че на танкер BADR, плаващ под либийски флаг, са се качили въоръжени мъже на 22 декември.

“Въоръжените мъже нападнали членове на екипажа и принудиха моряците да напуснат кораба”, пише още в краткото съобщение.

Точно на 2 януари Върховният административен съд в Република България отмени решение на Административен съд – Бургас, както и заповедта на директора на Дирекция „Морска администрация“ – Бургас и капитан на пристанище Бургас, с която е забранено отплаването на моторния танкер BADR.

Вчера стана ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая. С обвинение е много вероятно да се сдобие Частният съдия изпълнител Тотко Колев, както и други длъжностни лица, вероятно от Морска администрация. Според прокуратурата съдия изпълнителят не е изпълнил служебните си задължения и е превишило правата си. Целта е била да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Междувременно същият ЧСИ ще бъде изправен пред съда за сделка с недвижим имот в Емона.

В същото време сайтът bivol.bg съобщи, че действащ полицай от СПС-София се е качил на танкера BADR с униформа на охранителна фирма, a пред Maritime.bg нотариус Йоана Андреадаки заяви категорично, че не е изповядала сделката за претендираната морска ипотеката.

ПРОСЛЕДЕТЕ ЦЯЛАТА САГА В ПУБЛИКАЦИИТЕ НА MARITIME.BG ПО-ДОЛУ

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент