Командирът на последната ни подводница пое Щаба на флота

Снимка: ВМС, кап. I ранг Кукуров – първи ред, най-вляво

Командирът на последната българска подводница „Слава“ – капитан I ранг Камен Кукуров, е назначен за началник на щаба на ВМС със заповед на военния министър Красимир Каракачанов.

Заповедта бе прочетена лично от командващия военния ни флот кондраадмирал Митко Петев по време на официалната церемония по случай 120-ата годишнина от основаването на щаба, предаде 24 часа.

30 военнослужещи и цивилни, включително и музиканти под пагон от Представителния духов оркестър на ВМС, бяха повишени в звание или длъжност, а част от тях наградени със сувенирен нож и книги.

„В далечната 1899 г. е създаден щабът на ВМС като управление на ръководството на бойните сили по море. Вече 120 години в него се коват бъднините на бойния ни флот. Всеки флотски офицер трябва да има кураж да изказва и аргументира собствено мнение, а след вземане на решение да дава най-доброто от себе си за изпълнението му“, каза по време на церемонията контраадмирал Митко Петев.

Тържеството се проведе в сградата на Адмиралтейството и събра представители на местната и държавната власт във Варна, офицери, цивилни служители, адмирали от запаса и резерва. По думите на контраадмирала щабната и корабната служба във флота не са противопоставени, а много офицерите в Адмиралтейството са преминали първо през командните мостици. Немалко от тях след службата си в Щаба отново се връщат сред матросите, макар и на по-висока длъжност.

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg