100 часа астрономия в Морското училище

Студентското астрономическо общество на ВВМУ „Никола Вапцаров“ се включи в Международната астрономическа програма 100 часа астрономия. С тази програма, която е първата от голяма поредица международни събития, ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на Международния астрономически съюз, съобщиха от учебното заведение.

В Звездната зала на Планетариума студенти представиха интересни астрономически теми в първата студентска Астроконференция на Военноморското училище.

Катя Русева, наблюдател на слънчевата активност с много голям стаж, интересно и достъпно обясни проблеми около „Пулсът на Слънцето: изследване на слънчевата активност, с прогнози и тенденции на слънчевата активност“.

Анелия Силвестрова показа древните и модерни уреди по астронавигация, като разказа как и за какво се използват.

Асен Асенов, който се занимава професионално с астрофотография, показа Вселената – такава, каквато не я виждаме, и обясни технологията за получаване на астрономически снимки в различна дължина на вълната.

В конференцията се включиха със свои презентации  и студенти от Ангола. Освалдо Андраде на правилен и емоционален български език обясни много убедително защо трябва да се върнем на Луната и каква е ролята на Хелий-3 за енергетиката на планетата. Жоел Фрейде върна всички присъстващи в началото на образуването на Вселената и обясни теорията за Големия взрив. Всички студенти представиха по изключително атрактивен начин своите презентации.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент