Партия: В българските пристанища няма място за кораби-нарушители на украинския суверенитет

В българските пристанища няма място за кораби-нарушители на украинския суверенитет. Това пише в писмо до премиера Борисов от Българския земеделски народен съюз.

Ето целия текст на декларацията на БЗНС:

Политическото ръководството на Българския земеделски народен съюз се обръща към вас с молба и надежда да намерите държавническа мъдрост и европейска солидарност и да уважите нотата на посолството на Украйна в България от 14 януари 2019 г.

Украинското посолство ни известява, че руският кораб „Бест-1”, който на 24 декември 2018 г. незаконно влиза в затвореното пристанище Керч от временно окупирания Кримски полуостров, е отплавал към пристанище Бургас.

Влизането на кораб под чужд флаг в затворено украинско пристанище представлява нарушение на международното право и украинската страна го оценява като акт, който подкопава суверенитета на Украйна и нарушава резолюция 68/262 на ООН от 27.03.2014 г. „Териториалната цялост на Украйна“, която бе подкрепена от 100 държави. С подобни курсове на търговски и на други кораби руската страна се стреми да легитимира окупационния статут на Крим и да внесе разкол сред международната общност, която вече осъди агресията срещу Украйна и незаконния аншлус на Кримския полуостров. Настояваме

Министерският съвет да уважи нотата на украинското посолство и да не допусне кораба-нарушител на украинския суверенитет в български пристанища и в български териториални води. В политиката и в частност в международните отношения съществуват граници на разумния и на недопустимия компромис. След като страната ни е пълноправен и лоялен член на ЕС и на НАТО, в конкретния случай не би трябвало да бъдат допускани опасни за България изключения.

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.