32 атомни подводни дрона строи Русия

Руският Военноморски флот планира да достави на бойно дежурство до 32 стратегически безпилотни подводни апарата „Посейдон“. Това съобщи източник от отбранително-промишления комплекс, цитиран от ТАСС, предаде Russia Beyond.

Плановете се по два подводни-носители на „Посейдон“ да влязат в бойния състав на Северния и Тихоокеанския флот. Всеки от тях ще носи максимум по осем дрона, т.е. общото количество на дроновете на бойно дежурство може да достигне 32″, сподели събеседникът на агенцията.

Според него един от щатните носители на дроновете ще е атомната подводница със специално предназначение „Хабаровск“, която в момента се строи в „Севмаш“. За носители на „Посейдон“ могат да се използват и специалните подводници и „атомните подводни крайцери по проекта 949А след съответната доработка“, които са в състава на ВМФ, допълни източникът.

ТАСС не разполага с официално потвърждение на информацията, предоставена от източника.

За първи път за безпилотни дронове с ядрена енергийна установка разказа руският президент Владимир Путин в свое послание към Федералното събрание през март 2018 година. Тогава той съобщи, че тези безпилотни апарати могат да бъдат оборудвани както с обикновени, така и с ядрени боеприпаси и ще могат да унищожават инфраструктурни обекти на противника, авионосни съединения и др. Апаратите ще имат практически неограничен обсег на плаване.

Апаратите „Посейдон“ и носителите им – атомни подводници – са част от т. нар. океанска многоцелева система. По-рано източници от отбранително-промишления комплекс на Русия разкриха пред ТАСС, че „Посейдон“ ще може да носи ядрена бойна част с мощност до два мегатона за унищожаване на военноморски бази на противника, а максималната му скорост ще е 200 км/ч. Стана ясно също, че вече текат подводни изпитания на енергийната установка на апарата.

Последни новини

Последни новини

Министър Калин Стоянов: „Балчик“ ще бъде активиран и в операции по търсене и спасяване на море

На Морска гара - Бургас бе именуван новият кораб "БАЛЧИК" на "Гранична полиция". Кръстница на 45-метровия гранично-полицейски кораб стана главен комисар Росица Димитрова,

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме