Шефът на IMO: Технологиите изискват нови стандарти за обучение на моряците

Изображение: Rolls-Royce, архив, Maritime.bg

Стандартите за обучение на морските лица трябва да се преразгледат, във връзка с нарастващите нива на автоматизация и технологични нововъведения в морската индустрия. Това каза генералният секретар на Международната морска организация (IMO) Китак Лим, съобщиха пред Maritime.bg от организацията.

Изказването на Лим дойде по време на представянето на новия доклад „Транспорт 2040: Автоматизация, технология и работни места“, което се състоя днес в централата на организацията.

По думите на генералния секретар на IMO, всички в морската индустрия трябва да се заемат с решаване на „ключовите въпроси за моряка на бъдещето“.

Лим изтъкна основните въпроси пред бъдещето на моряците, свързани с навлизането на все повече нови технологии и автоматизация в сектора и тяхното влияние над ежедневието на моряците. Той подчерта дебело, че трябва да се ревизират и стандартите за обучение и класификация.

Новите напреднали технологии трябва да бъдат интегрирани в регулаторната рамка, но по начин, балансиращ ползите от тях и произтичащите опасения за безопасността и опазването на околната среда, заяви Лим. По думите му морската индустрия трябва да се възползва максимално от технологичния напредък, което ще доведе до улесняване на международната търговия. В същото време обаче той подчерта, че въвеждането на технологиите не трябва да оказва негативно влияние над работата на море и брега.

Докладът „Транспорт 2040: Автоматизация, технология и работни места“ е съвместна разработка между Международната федерация на транспорните работници (ITF) и Световния морски университет (WMU). Той е първата по рода си независима и всеобхватна оценка на това как автоматизацията ще повлияе върху работата в транспортния сектор, съсредоточавайки се върху технологичните промени и автоматизацията.

Резюмираната оценка от доклада подчертава, че увеличаващата се автоматизацията в транспорта ще бъде „еволюционна, а не революционна“, както и че „в обозримо бъдеще все още ще бъдат необходими квалифицирани човешки ресурси с подходящи умения“.

Проучването предвижда още, че технологичният напредък ще бъде постепенен и ще варира по региони, а работещите ще бъдат засегнати по различни начини въз основа на техните умения и различна степен на готовност на различните страни, в които работят.

ТУК МОЖЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ПЪЛНОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ДОКЛАДА НА ITF И WMU

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg