Над 100 риболовни кораба се борят за калкана в наши води

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Над 100 са българските риболовни кораби, които ще се борят за улова на калкан в наши води, установи Maritime.bg. Преди дни ИА „Рибарство и аквакултури“ издаде заповедите, с които се определят индивидуалните квоти за калкан.

Квотата се разпределя между членуващите собственици на риболовни кораби в сдруженията „БГ Фиш“ и „Черноморски изгрев“. Втората организация получава най-голям дял или около 71%.

Остатъкът от квотата за калкан се разпределя между собствениците на риболовни кораби, които не членуват в двете браншови организации. Те ще могат да уловят до 11,2 тона.

Maritime.bg припомня, че през миналата година, за първи път от членството на България в ЕС, получихме право за по-голям улов калкан. Квотата за България и Румъния бе увеличена с 32% или общо 114 тона.

Според заповедите на ИАРА, корабите на „БГ Фиш“, които са общо 25, получават право за улов на 12 992 кг калкан, а колегите им от „Черноморски изгрев“, където са обединени 46 риболовни кораба – 31 808 кг.

Цената в големите търговски вериги на рибата към днешна дата достига 32 лв. за килограм, сочи справка на Maritime.bg.

Спазваме безсмислена забрана

Снимка: Черноморски изгрев

„Спазваме безсмислена забрана. Само две държави в Черно море опазваме ресурс, а останалите не“, заяви пред Maritime.bg председателят на „Черноморски изгрев“ Емил Милев.

По думите му от години се водят разговори за въвеждане на квотен принцип и в Турция, Русия, Украйна и Грузия.

„При тях обаче няма ограничения за улова, с което риболовците у нас и в Румъния остават драстично ощетени“, подчерта още той. Според него мерките за опазване трябва да важат във всички държави с излаз на Черно море.

„Сами се досещате какъв е ефектът за рибните ресурси, ако само у нас и в съседна Румъния има квоти. Нулев“, добави още Милев.

Нашите риболовци все по-често улавят невиждани от години видове риба, казаха пред Maritime.bg от „Черноморски изгрев“.

„Забелязват се и отделни бройки черноморска скумрия, нещо което не сме виждали от години, както и все по-често видове от Средиземно море“, каза още Милев.

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент