Почти не останаха плаващи под български флаг кораби

Кораби под български флаг почти няма и близо сто процента от външната ни търговия се извършва под чужд флаг, заяви за Дарик председателят на Българска морска камара к.д.п Богдан Богданов. Причината е неатрактивното ни законодателство, изтъкна той и добави, че така държавата пропуска ползи в размер на няколкостотин милиона лева.

Регистрацията на кораби под флага на една държава ѝ носи проходи, обясни капитан Богданов: „Това са приходи, които влизат в държавите. Отделно от това, ако за да регистрираш кораб под българско знаме, това означава, че 50 процента от собствеността трябва да е на български гражданин. Приходите от дейността на тази фирма влизат в държавата“.

„Ние имахме над 100 кораба, плаващи под знамето на България. Огромен процент от външната търговия на България се извършваше с кораби, плаващи под българско знаме. Тези приходи влизаха в държавата. Сега обаче не е така – над 90 процента от търговията ни се извършва с кораби, плаващи под чуждо знаме. В държавата какви пари влизат? Никакви. Явно ние, като много богата държава, не се интересуваме от няколко стотин милиона, които биха влезли в държавата. За нас това явно не представлява интерес“, каза още капитан Богданов.

Източник Дарик радио

Последни новини

Последни новини