Почти не останаха плаващи под български флаг кораби

Кораби под български флаг почти няма и близо сто процента от външната ни търговия се извършва под чужд флаг, заяви за Дарик председателят на Българска морска камара к.д.п Богдан Богданов. Причината е неатрактивното ни законодателство, изтъкна той и добави, че така държавата пропуска ползи в размер на няколкостотин милиона лева.

Регистрацията на кораби под флага на една държава ѝ носи проходи, обясни капитан Богданов: „Това са приходи, които влизат в държавите. Отделно от това, ако за да регистрираш кораб под българско знаме, това означава, че 50 процента от собствеността трябва да е на български гражданин. Приходите от дейността на тази фирма влизат в държавата“.

„Ние имахме над 100 кораба, плаващи под знамето на България. Огромен процент от външната търговия на България се извършваше с кораби, плаващи под българско знаме. Тези приходи влизаха в държавата. Сега обаче не е така – над 90 процента от търговията ни се извършва с кораби, плаващи под чуждо знаме. В държавата какви пари влизат? Никакви. Явно ние, като много богата държава, не се интересуваме от няколко стотин милиона, които биха влезли в държавата. За нас това явно не представлява интерес“, каза още капитан Богданов.

Източник Дарик радио

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент