Близо 3 млн. евро глоби за фирма, продала кораб за нарязване в Индия

Снимката е илюстративна.

Близо 3 млн. евро глоби плати холандска компания за нарязване на плавателен съд на подстандартно корабно режище в Индия. Това съобщиха пред Maritime.bg от неправителствената организация „Shipbreaking Platform“.

Става дума за компания „Holland Maas Scheepvaart Beheer II“ BV, която се разделя със 780 хил. евро за глоба и 2,2 млн. евро за съдебно споразумение, с което се признава виновното й действие по продажбата на кораб HMS LAURENCE, нарязан на корабното режище в Аланг, Индия през 2013 г.

Холандската прокуратурата твърди, че плавателният съд е нарязан при „условия, нанасящи сериозни щети на околната среда и представляващи сериозна опасност за здравето на работещите и местното население“, посочват от „Shipbreaking Platform“.

Организацията припомня, че на корабособствениците от Европа е забранено нарязването на плавателни съдове в подстандартни режища, както и износът на опасни материали, осъществяван с продажбата на кораби на такива режища.

Сумата от 2,2 млн. евро, която холандската компания трябва да плати сега, е размерът на получените средства от продажбата на HMS LAURENCE.

През 2015 г. дисциплинарен съд в Холандия пък отнема свидетелството на капитана на кораба за период от 6 месеца. Според съда той е действал в нарушение на своите задължения за опазване на околната среда, извеждайки съзнателно плавателния съд на плаж в Индия, предавайки го за нарязване в подстандартно режище.

Maritime.bg припомня, че през март м.г. холандската компания Seatrade бе осъдена за продажбата на четири кораба, също изведени на индийски плажове. Пет дъщерни компании на Seatrade бяха глобени, а със солени финансови санкции се сдобиха и двама от управителите в тях.

Вижте още тук:

Последни новини

Последни новини