Пореден боен кораб на САЩ навлезе в Черно море

Американски боен кораб навлезе в Дарданелите с направление към Черно море, предаде ТАСС, като се позова на изявление на военноморските сили на САЩ.

Ескадреният миноносец „Доналд Кук“ е навлязъл вчера в протока. В Черно море той ще проведе „операция по обезпечаване на сигурността в морето, по укрепване на стабилността и съвместната готовност с нашите съюзници от НАТО и партньорите в региона“, се казва в комюникето, разпространено от пресслужбата на Шестия флот на САЩ, предаде Дарик радио.

В текста се подчертава, че Съединените щати „ще продължат да оказват поддръжка на (своите) съюзници и партньори, общите интереси в региона и стабилността в морето“.

В началото на януари бе съобщено, че големият американски десантен кораб „Форт Макхенри“ е влязъл в Черно море.

Руските военноморски сили следят американски боен кораб, който влезе в Черно море днес, съобщиха от руското министерство на отбраната.

„Силите на Черноморския флот започнаха да следят американския ескадрон миноносец с управляемо ракетно оръжие „Доналд Кук“ веднага след неговото влизане в акваторията на Черно море“, се казва в комюникето.

Според руското министерство на отбраната американският боен кораб е влязъл в Черно море в 20.50 ч. московско време (19.50 ч. българско време).

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg