Украйна: Контрабанда стои зад взрива на танкерите в Черно море

Контрабанда е осъществявана на борда на двата танкера, които се запалиха във водите на Черно море край Крим. Това съобщава агенция „Интерфакс – Украйна“, позовавайки се на данни на финансовото министерство на САЩ.

Според изнесената информация кораби VENICE и MAESTRO са осъществявали нелегални доставки на газ в Сирия още от 2016 година.

Украинските власти пък съобщиха, че корабите са в списъка на плавателните съдове, нарушили морската блокада на Крим.

Според коментари на журналисти от Украйна, ангажирани с морската тематика, инцидентът е станал на „известен рейд за контрабанда, наричан Тортуга“. Те припомнят, че именно в същия район през 2017 г. потъна кораб ГЕРОИ АРСЕНАЛА.

Украйна твърди още, че автоматичните идентификационни системи на двата кораба са били изключени, което е „поредно доказателство, че екипажите им са извършвали контрабанда“.

Maritime.bg припомня, че по време на прехвърляне на газ между двата кораба възникна пожар, който се разпространи изключително бързо и стана причина за гибелта на 14 моряци.

Към 1200 ч. днес (22.01.19) няма официално потвърждение, че огънят е овладян.

Продължава операцията по издирване на осмината моряци, които са в неизвестност от вчера.

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент