Украйна: Контрабанда стои зад взрива на танкерите в Черно море

Контрабанда е осъществявана на борда на двата танкера, които се запалиха във водите на Черно море край Крим. Това съобщава агенция „Интерфакс – Украйна“, позовавайки се на данни на финансовото министерство на САЩ.

Според изнесената информация кораби VENICE и MAESTRO са осъществявали нелегални доставки на газ в Сирия още от 2016 година.

Украинските власти пък съобщиха, че корабите са в списъка на плавателните съдове, нарушили морската блокада на Крим.

Според коментари на журналисти от Украйна, ангажирани с морската тематика, инцидентът е станал на „известен рейд за контрабанда, наричан Тортуга“. Те припомнят, че именно в същия район през 2017 г. потъна кораб ГЕРОИ АРСЕНАЛА.

Украйна твърди още, че автоматичните идентификационни системи на двата кораба са били изключени, което е „поредно доказателство, че екипажите им са извършвали контрабанда“.

Maritime.bg припомня, че по време на прехвърляне на газ между двата кораба възникна пожар, който се разпространи изключително бързо и стана причина за гибелта на 14 моряци.

Към 1200 ч. днес (22.01.19) няма официално потвърждение, че огънят е овладян.

Продължава операцията по издирване на осмината моряци, които са в неизвестност от вчера.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита