По-малко осветление на пътническите кораби край Нова Зеландия, птици се удрят в тях

Осветлението на пътническите кораби привлича морските птици. Този извод е направен в изследване на Департамента за опазване на животинските видове и околната среда в Нова Зеландия. През миналата година ято от над 70 птици удари пътническия кораб PACIFIC JEWEL.

След този инцидент и съвместно с круизната индустрия, властите в Нова Зеландия издават препоръчително разпореждане към екипажите на пътнически кораби, плаващи в залива Хаураки.

„Птиците биват моментно заслепени, летят и се удрят в пътническите кораби, а после остават зашеметени по полубите им“, обяснява Греъм Тейлър от новозеландския еко-департамент. По думите му наситеното осветление на пътническите кораби представлява сериозна опасност за морските птици, тъй като в залива Хаураки има голям брой видове, летящи нощем.

„Най-застрашени от удар в пътническите кораби са младите екземпляри“, заявява още Тейлър.

Департаментът вече разпространява брошура сред екипажите на пътнически кораби, плаващи във водите на Нова Зеландия. В нея се дават основни препоръки, а според авторите така се опазва сигурността и на пасажерите.

Според наръчника, екипажите следва да изискват от пасажерите да използват плътни пердета нощем, палубното осветление да бъде правилно насочено, както и да се сведе до минимум употребата на ненужни осветителни тела.

Вижте още тук

Последни новини

Последни новини