По-малко осветление на пътническите кораби край Нова Зеландия, птици се удрят в тях

Осветлението на пътническите кораби привлича морските птици. Този извод е направен в изследване на Департамента за опазване на животинските видове и околната среда в Нова Зеландия. През миналата година ято от над 70 птици удари пътническия кораб PACIFIC JEWEL.

След този инцидент и съвместно с круизната индустрия, властите в Нова Зеландия издават препоръчително разпореждане към екипажите на пътнически кораби, плаващи в залива Хаураки.

„Птиците биват моментно заслепени, летят и се удрят в пътническите кораби, а после остават зашеметени по полубите им“, обяснява Греъм Тейлър от новозеландския еко-департамент. По думите му наситеното осветление на пътническите кораби представлява сериозна опасност за морските птици, тъй като в залива Хаураки има голям брой видове, летящи нощем.

„Най-застрашени от удар в пътническите кораби са младите екземпляри“, заявява още Тейлър.

Департаментът вече разпространява брошура сред екипажите на пътнически кораби, плаващи във водите на Нова Зеландия. В нея се дават основни препоръки, а според авторите така се опазва сигурността и на пасажерите.

Според наръчника, екипажите следва да изискват от пасажерите да използват плътни пердета нощем, палубното осветление да бъде правилно насочено, както и да се сведе до минимум употребата на ненужни осветителни тела.

Вижте още тук

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент