Стартира международната морска експедиция АБОРА IV

През лятото на 2019 г. ще стартира международната морска експедиция АБОРА IV. Тя е организирана от германският изследовател и експериментатор д-р Доминик Гьорлитц съвместно с института „Тур Хейердал“ – Норвегия. Експедиция АБОРА IV има за основна цел да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха. За изпълнеието на тази цел е събран международен екип от специалисти, които ще плават на модел на древноегипетски кораб. Изборът на вида плавателен съд е продиктуван от полулегендарните сведения на древногръцкия историк Херодот, че египтяни са преминали през земите на Тракия и Скития и са достигнали до подножието на Кавказ, където основали древното царство Колхида (дн. Грузия).

Експедиция АБОРА IV е планирана да започне в началото на месец юни 2019 г. от Сочи (Русия) като премине последователно през Варна (България), Истанбул и Троя (Турция), Атина (Гърция), егейските острови Лемнос, Милос, Тера и да приключи в Крит. Отделните части на кораба са изработени от тръстика в езерото Титикака, Боливия. Причина за това е фактът, че боливийските индианци са единственият народ, който е запазил до днес уменията за постройка на плавателни съдове от тръстика. Самият кораб предстои да бъде сглобен в пристанище Сочи, Русия. На кораба ще пътуват 12 човека, които ще се сменят във всяко пристанище. По време на цялото плаване на борда на кораба ще има снимачен екип, който ще заснеме документален филм.

Другата основна цел на експедиция АБОРА IV има социален характер. Това плаване е посветено на 50-та годишнина от експедицията с тръстиковия кораб РА II на Тур Хейердал. Едновременно с това организаторът на бъдещата експедиция д-р Доминик Гьорлитц си е поставил амбициозната задача да докаже, че представители на различни държави и култури, могат да работят заедно и да съжителстват нормално на едно място. Поради тази причина екипажът на бъдещата експедиция ще е интернационален. В него ще има американец, руснак, арменец, турчин, грък, българин, холандец, германец и боливиец. Екипажът се събра заедно за първи път през месец май 2018 г. на тренировъчен лагер в Германия. 

Варна е един от най-важните пунктове по целия маршрут на плаването, тъй като в околностите на града са открити най-старите в целия свят златни изделия, изработени от човек, чиято възраст е ок. 6500 г. Поради тази причина Варненският археологически музей е поканен за пълноправен партньор в реализацията на тази експедиция. За официален представител на България в експедиция АБОРА IV е избран Теодор Роков от Варненския археологически музей. За него това ще бъде второ подобно плаване – първото е през 2010 г. с международната експедиция „Дунавска Одисея“ от Белград до Варна по Дунав и Черно море с модел на древен плавателен съд. С това плаване Теодор Роков ще може да продължи традицията на Варненският археологически музей да участва в подобни експериментални плавания – експедиция „Аргонавтика“, от която това лято се навършват 35 години, и експедиция „По пътя на спондилуса“, от която миналото лято се навършиха 30 години. Участието на варненец в реализацията на тази експедиция ще докаже на практика, че градът заслужено носи титлата „Морска столица на България“, а не е само пристанище.

За включването на Теодор Роков в екипажа на експедицията и участието му в плаването в участъка от Варна до о-в Лемнос ще са необходими минимум 6 хил. лева.

В тези разходи влизат: пълна застраховка за времето на плаването; пътуване и двуседмичен престой в Сочи, за участие в сглобяването на кораба; разходи по престоя на борда на кораба – Теодор Роков ще се включи във втория етап на плаването (от Варна до о-в Лемнос); връщане във Варна; отиване, престой и връщане от о-в Крит, свързано с посрещане на експедицията и събиране на целия екипаж на финала на маршрута.

Източник Теодор Роков
Автор: Морски вестник

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на