Годишен анализ на подготовката във флота

На 29 януари 2019 г. в Щаба на Военноморските сили се проведе годишен анализ на подготовката във флота за учебната 2018 година.

През годината Военноморските сили проведоха подготовка за участие в целия спектър от мисии и задачи, гарантиращи суверенитета и сигурността на Република България, защитата на териториалната й цялост и националните интереси в морските пространства, участват в колективната отбрана на НАТО, подкрепа на международната сигурност и в оказване помощ на населението при бедствия. 


Основните усилия, съобразно отпуснатия ресурс, бяха насочени към поддържането и развиването на способностите, осигуряващи защитата на морския суверенитет, наблюдението и контрола на морските пространства, изпълнението на задачи по търсене и спасяване на море и оказване на помощ на населението при бедствия, съдействието на МВР при увеличен миграционен поток и противодействие на тероризма, като приоритетно се изпълняваха изискванията на пакета цели за способности 2017 и се подготвяха декларираните сили за НАТО и ЕС и тези, определени за участие в операции, мисии и международни учения. 


През годината ВМС участваха в мисии и операции на НАТО и ЕС:
– с фрегата „Дръзки” в операцията на НАТО по морска сигурност „SEA GUARDIAN” в Средиземно море;
− с фрегата „Дръзки” в състава на втората постоянна патрулна група на НАТО в Черно море;
− с минен ловец „Цибър” в състава на втората постоянна противоминна група на НАТО;
– с щабни офицери в щаба на постоянната военноморска група на НАТО, както и в операциите на ЕС „АТАЛАНТА” и „EUNAVFORMED/Op SOPHIA”;
– в международна мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” с 1 старшина.
ВМС организираха и проведоха общо 102 учения от които 39 тактически учения на единичния кораб, 41 тактически учения на бреговите формирования, 4 тактически учения на корабни дивизиони, 1 на отряд кораби, 1 тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2018”, национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2018”, 2 компютърно подпомагани командно-щабни учения и 13 международни учения.
Военния флот участва с кораби в международните учения:
– противоминното учение на ВМС на Гърция „ARIADNE”
– противоподводното учение на ВМС на Румъния „SEА SHIELD”; 
– Украинско-Американското учение „SEA ВREEZE”; 
– Българо-Румънското противоминно учение „POSEIDON”, проведено в България;
– учението на противоминните сили на ВМС на Турция „NUSRET” по време на което екипажа на минен ловец „Цибър” успя да открие две котвени и една дънна учебни мини;
Офицери от флота участваха ученията на НАТО „DYINAMIC MOVE 18-2”, „TRIDENT JUNCTURE 2018”, „CYBER COALITION 2018” и румънското „SPRING STORM 2018”.
Кораби участваха и в 4 учения от типа “PASSEX” с кораби от ВМС на НАТО, посещаващи Р. България и при прехода им към пристанища на страни-членки на НАТО.
Три военни кораба – базов миночистач “Прибой”, минен ловец „Цибър” и фрегата „Дръзки” – развяха военноморския флаг на пет морета – Черно море, Мраморно море, Егейско море, Йонийско море и Средиземно море. 
В тези международни учения екипажите на корабите и щабните офицери от военния флот за пореден път доказаха, че са в състояние да изпълняват поетите ангажименти към колективната отбрана на НАТО и ЕС. 
Военнослужещи от ВМС участваха в съвместни подготовки със страните от евразийския регион по провеждане на операции по контрол на корабоплаването и по противоминна война.


Ръст отбеляза съвместната подготовка и взаимодействието на специалните сили със сродни структури от БА, МВР и страните членки на НАТО, по времето на която бяха усъвършенствани способностите при изпълнението на задачи по суша, въздух и море. 


Формированията от ВМС за оказване на помощ на населението при бедствия извършиха общо 10 мероприятия в източната част на Р България на територията на областите Варна, Добрич и Бургас, в териториалното море и в отговорния район по търсене и спасяване на Р България. При изпълнението на поставените задачи участие взеха общо над 60 офицери, старшини, матроси и цивилни служители. Използвана беше 14 единици разнородна транспортна техника и плавателни средства.
Анализът на състоянието и резултатите от подготовката на ВМС през 2018 година дава основание да се направят следните изводи:
1.Планът за дейността на ВМС през 2018 година беше изпълнен, като се затвърди тенденцията за увеличаване дните на море.
2.Независимо от намаляването на процента непопълнение с личен състав, наличието на вакантни длъжности във ВМС затруднява изпълнението на служебните задължения на корабните екипажи и разчети.
3.Военнослужещите и формированията от ВМС участвали в мисии зад граница изпълниха отлично поставените задачи и поетите коалиционни и международни ангажименти, с което потвърдиха завоювания авторитет от Военноморските ни сили пред партньорите от НАТО. 
4.Осигуряването с предимство подготовката на декларираните сили и определените за участие в международни учения, операции и мисии кораби даде положителни резултати, като независимо от финансовия и ресурсен недостиг, бяха изпълнени поетите коалиционни и международни ангажименти.
5.Взаимодействието между ВМС и държавната и местната власт за оказване на помощ на населението при бедствия беше на много добро ниво.
Основни направления за работа през 2019 година: 
1.Усъвършенстване на способностите за осъществяване на непрекъснато наблюдение, оповестяване и поддържане на информационна осведоменост за обстановката в морските пространства, контрол на корабоплаването, защита на морските комуникации и стопанската дейност на море.
2.Поддържане на способности за водене на операции по морска сигурност и за участие в съвместни операции в национален, съюзен и/или коалиционен формат, както и за своевременното идентифициране, оценка и отговор на асиметрични, хибридни и терористични заплахи.
3.Развитие на съществуващите способности по оказване помощ на населението и съдействие на други държавни структури при овладяване и/или преодоляване на последиците от кризи и бедствия и за участие в ембаргови, хуманитарни, евакуационни и спасителни операции, и операции по търсене и спасяване на море.
4.Подготовка и участие на кораби и офицери от ВМС в операции на НАТО („SEA GUARDIAN”) и ЕС („ATALANTA” и „SOPHIA”), в състава на Постоянните корабни групи на НАТО SNMG2/SNMCMG2 и международните учения („POSEIDON”, „NUSRET”, „ARIADNE”, „SEA SHIELD”, „SEA BREEZE”, „DYNAMIC MANTA”, „DYNAMIC MOVE”, „AEGEAN SEAL” и „NIRIIS”).
5.Подготовка и провеждане на национално учение с международно участие „БРИЗ 2019” и сертифициране на бм „Шквал”.
6.Провеждане на учение „Парад 2019” във връзка със 140 години от създаването на ВМС.

Последни новини

Bering Yachts започва строителство на яхти в Бургас

Нов сериозен инвеститор откри база и започва работа в Бургас още тази година. Това е компанията Bering Yachts. Днес нейни мениджъри представиха свое произведение в Пристанище Бургас, включвайки се в отбелязването на неговия
Прочетете

Диян Димов: Успешно защитаваме това, което преди 119 години е дало началото на развитието на…

Приятели и гости на „Пристанище Бургас” отпразнуваха годишнината от откриването му за търговско корабоплаване. Група „Вълнолом” към пенсионерския клуб на пристанището отправи музикален поздрав към присъстващите. Изпълнителният
Прочетете

Гърци на пазар за руски кораби, Турция се възползва от забраната за руски кораби в ЕС

Войната в Украйна продължава 84-и ден. Тя засегна пряко корабоплаването и морската индустрия в Черно море, според "Алианц". Доведе до блокиране на 20 милиона тона зърнени товари в Украйна, според Европейската комисия. Стана
Прочетете

119 години Пристанище Бургас

Снимка: ДППИ На 18 май Пристанище Бургас отбелязва 119 години от откриването си. Указ на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 г. и няколкогодишно строителство превръщат някогашните дървени скели на бургаския бряг в  първото съвременно
Прочетете

Ръст на товарооборота в Пристанище Варна, което отбелязва 116-а годишнина

Снимка: Пристанище Варна Пристанище Варна е открито на 18 май 1906 г. Тази дата бележи навлизането на град Варна на световните пристанищни карти. Изграждането на Пристанище Варна продължава повече от 10 години. Откриването е с
Прочетете

Русия връща в строя в Черно море още една подводница

Дизел-електрическата подводница "АЛРОСА" от състава на руския Черноморски флот преминава ходови изпитания след края на ремонт и модернизация. Дейностите по модернизация на подводницата по проект 877 започнаха през 2014 година.
Прочетете

Румъния осигури още 25 милиона евро от ЕС за Пристанище Браила

Още 25 милиона евро ще бъдат инвестирани за подобряване на инфраструктурата на румънското пристанище Браила на р. Дунав, съобщи министърът на транспорта на страната Сорин Гриндеану, предаде "Румъния инсайдър". Става дума за поредни
Прочетете

Отдават на чартър ферибот „Героите на Севастопол“

"Български морски квалификационен център" ЕАД обяви търг за отдаване под наем чрез договор за беърбоут чартър на моторен ферибот "ГЕРОИТЕ НА СЕВАСТОПОЛ" (IMO: 7529976), установи справка на Maritime.bg. Държавното дружество предлага
Прочетете

Турция придоби четвърти сондажен кораб

Турция е придобила четвърти сондажен кораб. "Четвъртият турски сондажен кораб ще пристигне на бреговете на страната на 19 май", съобщи в понеделник министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Донмез, цитиран от
Прочетете

Земеделският министър очаква да се „разработи механизъм“ за износ на украинско зърно…

Трудно бих могъл да прогнозирам цената на пшеницата към днешна дата. Не се ли успокои обаче обстановката в Украйна, не виждам изход от тази ситуация. Така или иначе 40% от това зърно от Европа идва от Украйна. Това каза земеделският
Прочетете

Последни новини

Диян Димов: Успешно защитаваме това, което преди 119 години е дало началото на развитието на бургаското пристанището

Приятели и гости на „Пристанище Бургас” отпразнуваха годишнината от откриването му за търговско корабоплаване. Група „Вълнолом” към пенсионерския клуб на пристанището отправи

Гърци на пазар за руски кораби, Турция се възползва от забраната за руски кораби в ЕС

Войната в Украйна продължава 84-и ден. Тя засегна пряко корабоплаването и морската индустрия в Черно море, според "Алианц". Доведе до блокиране на 20 милиона тона зърнени

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент