Удължиха срока за оферти за новите кораби на флота

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

С два месеца е удължен срокът за представяне на оферти от корабостроителниците, желаещите да построят новите два многофункционални патрулни кораба за ВМС. Решението е взето по молба на две от фирмите, като новият срок за представяне на офертите е 16 април,  обяви във Варна командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, предаде Дарик.

„Увеличава се възможността за повече представители  да влязат в тази процедура. Колкото са повече, толкова по-добра конкуренция. Колкото е по-добра конкуренцията, толкова ще са по-добри резултатите и печалбата ще е на страната на България”, изтъкна контраадмирал Петев, който е председател на междуведомствената работна група.

На въпрос дали поръчката за многофункционалните кораби за ВМС може да се развие по подобие на сделката за придобиване на бойните самолети за ВВС, командирът на морския ни боен флот заяви: „Ние си гледаме нашата процедура. Към момента няма място за притеснение”. 

Седем корабостроителници потвърдиха желание да строят новите кораби за флота. Това са немските „ThyssenKrupp“ и „Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG“, испанската „Navantia“, френската „Naval Group“, „DAMEN“ от Холандия, италианската „Fincantieri“ и българската „МТГ–Делфин“. 

Прогнозната максимална стойност на проекта за двата многофункционални модулни патрулни кораба е 984 млн. лв. с ДДС. Сумата включва разходите за придобиване на корабите, първоначалния комплект ЗИП, средствата за обучение, обучението на екипажите на двата кораба и първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години). Сумата не включва боеприпасите. Финансирането ще е целево от държавния бюджет за период от девет години, се посочва в актуализирания проект за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

Корабите трябва да имат възможност за поразяване на брегови и морски цели зад пряката радиолокационна видимост с противокорабни ракети, способност за въздействие по надводни и въздушни цели с артилерийското въоръжение, въздействие по подводен противник с противоподводни торпеда и  въздействие по въздушен противник със зенитни ракети. Заложена е и способност за осигуряване на базирането и управлението на вертолети “Panther”. 

Очаква се първият кораб да бъде приет през 2022 г., а вторият – през 2023 г.

В състава на патрулните сили на ВМС в момента влизат 6 бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР и 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г. Построените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса. Експлоатират се вече над 30 години, а тяхното оборудване и въоръжение са морално остарели и значително отстъпват на съвременните образци. 

С излизането извън строя на корабите руско производство, поради изтичане на жизнения им цикъл (до 2-3 години), ще се задълбочи дефицитът от корабни единици. В това отношение подмяната им с нови патрулни кораби няма алтернатива, се отбелязва още в актуализирания проект за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

Последни новини

Последни новини

Хуан Ричардс: България е атрактивен пазар за растеж за Hapag-Lloyd и заема стратегическа позиция в Югоизточна Европа

Hapag-Lloyd откри два нови офиса в България с екипи, готови да обслужват своите клиенти в пристанищния град Варна и българската столица София. С население от около 7,1

Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще

Прокуратурата внесе в Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро

Днес Окръжна прокуратура – Варна внесе във Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са три лица, сред

Собствениците на „Galaxy Leader“: Нищо не може да се постигне със задържането на екипажа

Всички нации, чиито граждани са държани от хутите, да удвоят усилията си, за да осигурят освобождаването им и незабавното им връщане при техните близки. Това призоваха от