Либия съобщи за “огромна победа” за танкера

Танкер BDIN (ex. BADR), снимка: И. Колев, Maritime.bg

Съдия от Първоинстанционния съд в Атина удовлетвори молба на Либийската национална корабна компания (GNMTC) за издаване на заповед, която забранява на опонентите ни да използват и разчитат на подправения нотариален документ за ипотеката на танкер BADR. Това съобщиха пред Maritime.bg от либийската държавна компания, предоставяйки документа.

Решението е от 30 януари, а според GNMTC то обезсилва всички действия на претендиращото собствеността върху плавателния съд българско дружество.

“В съчетание с новите декларации, подписани вчера от нотариуса в Гърция, доклада от графолога и разследването, което в момента се извършва, издадената заповед от гръцкия съд е убедително доказателство, че документът за ипотеката на кораба е лишен от всякаква правна стойност и не може повече да подкрепя действията на “Булгаргеомин ЛТД” ДЗЗД в България, Панама или другаде”, се казва още в съобщението на GNMTC.

Либийското параходство подчертава, че съдебното решение в Гърция “представлява недвусмислено доказателство, че ипотеката е фалшива”.

“Това е поредната огромна победа в нашата борба за връщане на танкер BADR на законния му собственик – GNMTC. Постигнахме две съдебни победи в Република България, но никой все още не изпълнява решенията на българския съд. Не знам и не разбирам как работи системата в страната ви, но за нас буди огромно недоумение, че решения на върховния съд не се изпълняват вече с месеци. Какво се чака и защо корабът все още не е предаден в наше владение, изобщо не ни е ясно”, заяви пред Maritime.bg Мохамед Елахреш от GNMTC.

Maritime.bg отправи въпроси към ИА “Морска администрация” за основанието, на което корабът е задържан към момента.

Агенцията отговори:

Моторният танкер „БДИН” (BDIN), плаващ под знамето на Република Панама, с номер на Международната морска организация 9356426, се намира на котва в рейдови район № 4 на пристанище Бургас, тъй като след извършена проверка на 15.01.2019г от страна на инспектори на държавен екологичен контрол, сектор „Пристанищен и екологичен контрол” от отдел „Преглед, освидетелстване и регистрация на кораби и корабопритежатели“ към дирекция „Морска администрация – Бургас“ е издадена заповед № Б – ЗА – 2 /15.01.2019г., с която на основание чл. 363, ал.2, т. 2 от Кодекса на търговското корабоплаване (КТК) директорът на дирекция „Морска администрация – Бургас“ и капитан на пристанището е забранил отплаването на кораба.

От ИА “Морска администрация” изтъкнаха, че към 23 януари, когато бе отправено питането, не е постъпвала официална информация за дерегистрация или отмяна на регистрацията на кораба. ИАМА е получила неофициална информация от адвоката на либийската компания, от която е видно, че морската администрация на Панама е дала срок от 30 дни, считано от 27.12.2018 г., в който страните могат да представят доказателства по стартирана процедура по дерегистрация.

Междувременно от агенцията отказаха да коментират дали техни служители са били привличани в прокуратурата. “Призоваването на служители става персонално, в тази връзка това е в компетенциите на прокуратурата”, заявиха от ИАМА.

Maritime.bg припомня, че прокуратурата назначи проверка по случая. Частният съдебен изпълнител, продал кораба на българското дружество, обаче по-късно обяви, че не е бил на борда му и не е разпореждал смяната на екипажа. Той бе привлечен като обвиняем по друго съдебно производство за имоти.

В средата на месеца от Камарата на частните съдебни изпълнители заявиха пред Maritime.bg, че е постъпила жалба до тях от либийското дружество срещу действията на частния съдебен изпълнител. “Съветът на камарата разгледа жалбата и взе решение да се извърши проверка на място в кантората на ЧСИ. Проверката на изпълнителното дело изисква технологично време”, заявиха тогава от КЧСИ.

ВСИЧКО ЗА САГАТА С ЛИБИЙСКИЯ ТАНКЕР:

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент