Международната морска организация информира целия свят за либийския танкер в България

Снимка: И. Колев, Maritime.bg

174 страни-членки на Международната морска организация (IMO), 81 международни неправителствени организации и още 64 междуправителствени организации са информирани за случая с либийския танкер в България.

Това става ясно от две циркулярни писма на Международната морска организация – върховният международен орган, регулиращ морската индустрия в глобален мащаб, специализирана агенция към Организацията на обединените нации (ООН).

С двете циркулярни писма IMO дава право на Либийската морска и пристанищна власт да съобщи глобално за случая с танкер BDIN (ex BADR).

В разпространените в световен мащаб от Международната морска организация документи, администрацията на Либия определя случая с танкера като “отвличане”.

Директорът на либийската пристанищна власт подчертава, че циркулярът цели да бъдат информирани всички морски и пристанищни власти в света, за да се пресече евентуален последващ опит за смяна на флага на плавателния съд.

В документа разпространен най-малко до 319 получателя, либийската администрация твърди, че родните власти са по-скоро “загрижени за ищеца, въпреки факта, че има съдебно решение за освобождаването на кораба”.

Циркулярните писма са изпратени от IMO на 30 януари (използвайте стрелките в края на прозореца, за да прелистите файла).

Circular-Letter-No.3924-Communication-From-The-Government-Of-The-State-Of-Libya-State-of-Libya-3

Circular-Letter-No.3925-Communication-From-The-Government-Of-The-State-Of-Libya-State-of-Lybia-1

За седмица освободиха и върнаха сингапурски танкер в Камерун

За случай с кораб, напомнящ поразително ситуацията с танкер BDIN (ex BADR) у нас, съобщиха медиите в Сигнапур.

Става дума за спор за танкер, на борда на който се качват въоръжени мъже, настояващи екипажът да бъде свален. Ситуацията се развива на танкер BARENTS SEA (IMO: 9192258), на борда на който се качват въоръжени с автомати АК-47 мъже, съобщи “The Strait Times”.

За разлика от случая в България, моряците от екипажа на BARENTS SEA категорично отказват да напуснат кораба и остават в “практически плен” за около седмица.

Претенции към фирмата собственик на танкера – “Eastern Pacific Shipping”, има камерунското дружество “DSC Marine”.

Действията на въпросната компания са определяни от “Eastern Pacific Shipping” като “незаконни за завземане на кораба с цел да накара собствениците му да го откупят в явно нарушение на камерунското и международното право“.

Тук свършват приликите със сагата с танкер BDIN (ex BADR) и започват фрапиращите разлики, тъй като само седмица по-късно се оказва, че институциите и законодателството в унитарната република в Централна Африка работят със скорост, за която може да мечтаем в европейска България.

Вчера сингапурският корабособственик съобщи, че корабът е освободен, благодарение намесата както на властите в Сингапур, така и на тези в Камерун.

ЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ПО-ДОЛУ

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент