Системите на ДППИ ще следят горивата у нас

Министър-председателят Бойко Борисов направи демонстрация пред медиите на пътя на горивото у нас от кораба до бензиностанциите. Той обясни нагледно как държавата контролира движението на горивата у нас на открито работно съвещание, което се проведе на 08.02.2019 г. в сградата на ГД „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) към МВР. Премиерът подчерта, че движението на всеки един танкер, дори на всяка една лодка, се записва от системите за наблюдение на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. За да бъде контролът още по-пълен, цялата база данни от Бреговите центрове за управление на корабния трафик на ДППИ в Бургас, Варна и Русе, които той лично откри преди три години, вече е достъпна и в София, допълни министър-председателят.

На събитието присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова, председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в НС Емил Димитров, главният прокурор Сотир Цацаров, генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов, както и ръководителите на всички отговорни институции по веригата.

Още навлизайки в морските пространства на Р България, корабите попадат в полезрението на системата за обезпечаване безопасността на навигацията VTMIS, работеща в състава на ДППИ. С нейна помощ се проследява движението на плавателните съдове в териториалното море и прилежащата зона. В ДППИ оперират и други високотехнологични системи, свързани с корабоплаването – Single window, по-известна като „Обслужване на едно гише“, речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС, както и новоизградената система за превенция на риска и повишаване на сигурността на територията на морските пристанища.

Системите VTMIS, BULRIS и Single Window са достъпни от други държавни органи като Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР, Агенция „Митници“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и др.

Последни новини

Последни новини

Доц. д-р Виолин Райков: Разминават се реалните и някои от определените размери за улова на риби 

Минималните размери за улов не съответстват на това, което би трябвало да бъде. Примерно, барбуната влиза в полова зрялост при всички положения с размер над 10 см., а в нашето

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент