Осигуриха хранителни продукти и хигиенни пакети на изоставените от турски корабособственик моряци в Бургас

Снимка: БНР Радио Бургас

Хранителни пакети са осигурени на екипажа на кораб LADY BO (IMO: 8212350), арестуван в Пристанище Бургас за задължения на корабособственика. Както Maritime.bg първи съобщи, моряците не са получавали заплати от 7 до 12 месеца.

Организираната днес хуманитарна акция е на Българския червен кръст и Червения полумесец, както и със съдействието на генералния консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, предаде БНР Радио Бургас.

По информация на Иньонтепе, турският корабособственик, изоставил моряците, планира да изтегли кредит за погасяване на задълженията си към тях и държавния пристанищен оператор.

Maritime.bg припомня, че „Пристанище Бургас“ ЕАД осигурява електрическо захранване и вода на екипажа.

В момента собственикът се опитва да изтегли кредит, за да погаси дължимото. Най-крайното решение е корабът да се продаде за скрап и с парите да се платят сметките. Според международното морско право когато екипажа на кораба го напусне без основателна причина, те не могат да си получат заплатите, затова те не могат да напуснат кораба в момента“, каза Нурай Иньонтепе, цитиран от
БНР Радио Бургас.

Хуманитарната помощ е съвместно с Червения полумесец. Това са хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни пакети. В зависимост от ползването е за месец- два. БЧК-Бургас има опит при такива ситуации и друг път сме оказвали помощ на бедстващи моряци“, обясни Виолета Радева от организацията.

Източник Maritime.bg БНР Радио Бургас

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.