Томислав Дончев: Няма опасност от замърсяване при сондажа в Черно море

Следват се най-строгите стандарти, работим с хора, които същото упражнение са го правили на много други места и не са допускали грешки. По този начин отговори заместник министър-председателят Томислав Дончев в отговор на въпрос за опасностите от замърсяване при предстоящия проучвателен сондаж в блок „Хан Кубрат“ в Черно море от компанията Shell.

Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова посетиха днес сондажния кораб Noble Globetrotter II в Бургас.

Maritime.bg припомня, че Shell подготвя първи сондаж в блок „Хан Кубрат“, който трябва да бъде реализиран до края на следващия месец. Проучвателната площ е 6893 кв. км, с дълбочина между 40 и 2000 метра, като досегашните опити за проучвания са били само в плитководните части. Северният край на блока граничи с блока Хан Аспарух, а южният – с турските териториални води и блок, проучван от Shell в съвместно предприятие с Turkish Petroleum (TPAO).

„На база предварителните проучвания има основание да се извърши този сондаж. Имаме основания за оптимизъм. Ние нямаме претенции дали ще намерим нефт или газ. Да пожелаем успех на компанията, тя е първокласен партньор. Докато водим спорове откъде да купуваме газ – дали от юг, дали от изток, само да напомня, че най-важно и най-добро за България би било да има собствен добив“, каза още Дончев.

Последни новини

Последни новини