В края на пътешествието – безопасен пристан за нови сини кариери

На 18 февруари 2019 г. Кипърският университет ще бъде домакин на Първата регионална конференция за морско образование и обучение в регионa на Източното Средиземноморие и Черно море. Това събитие бележи и завършването на двугодишния проект МЕНТОР, който разглежда различни въпроси на хармонизиране на програмите за обучение в рамките на Синята икономика на регионално ниво.

Целта на еднодневното събитие е да събере представители на всички участващи в проекта страни – България, Кипър, Гърция и Румъния, както и от четирите държави-наблюдатели – Египет, Йордания, Ливан и Турция. Изтъкнати професионалисти в областта на морското образование и политици ще обсъдят предизвикателствата пред морското обучение и съвременните изисквания за уменията на заетите в сините сектори.

Събитието ще протече в две сесии. Сутринта, по време на  официалното откриване, заместник-министърът на корабоплаването в Кипър, г-жа Наташа Пилидес в словото си ще отрази значението на морското образование за местната икономика и ще илюстрира как държавнaта администрация в другите страни партньори по проекта да взема участие в подобни инициативи. Приветствие ще поднесе и г-н Йоанис Гиапинцакис, заместник-ректор на Университета в Кипър, следван от г-н Александрос Жозефидес, посланик на Международната морска организация (IMO) на добра воля в Кипър.

Конференцията ще обхване широк спектър от теми, вариращи от предизвикателства при определяне на нови компетенции в сферата на сините кариери, индустриални нужди и възможности за образование в секторите корабостроене и кораборемонт, знания и умения за работа в областта на аквакултурaта, използване на големи данни, морска възобновяема енергия и потенциала й в Средиземно море.

По една от темите ще бъде представен каталог на обучителните / образователните институции и центрове в секторите на корабоплаването, морската аквакултура, круизния туризъм,  офшорният добив на нефт и газ в България, Кипър, Гърция и Румъния, който е един от основните резултати от цялото проучване на проекта МЕНТОР. Други интересни теми ще разгледат разликата между морското образование и очакванията на морската индустрия и какво може да се направи, за да се свържат двете заедно, както и преглед на няколко други научноизследователски проекта в областта на синята икономика – MATES, MarEd, NAYS, PELAGOS, MAESTRALE, SEA4AL, ΛΧΩΡΑΛΧΩΡ2 , InnoBlueGrowth. Представители на страните – наблюдатели от Ливан и Йордания ще обсъдят възможностите за морско образование и обучение в рамките на техния местен контекст, докато египетският представител ще разгледа развитието на морските човешки ресурси.

Конференцията ще се проведе в зала, разположена в главния корпус на Университета в Кипър, който ще приеме 23 говорители от 8 различни страни, подкрепяйки изграждането на разбиране сред населението им за осъществяване на кариера в секторите на Синята икономика. По този начин проектът MENTOR, чрез инициативата Blue Career Center поема водеща роля в насърчаване разработването на висококачествена информация за морска кариера и в подпомагане идентифицирането на основните изисквания за изготвяне на този вид информация.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент