Каналджия отива на съд, удавил шестима иракчани в р. Дунав с нерегистрирана самоделна лодка

Български гражданин е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Монтана, след като стана причина за смъртта на шестима мигранти във водите на р. Дунав.

В края на м. август 2016 г. няколко семейства иракски граждани пристигнали в гр. Истанбул, Турция. Планирали да преминат последователно през територията на България и Румъния, като целта им била да стигнат Германия. Живеещи там техни близки осъществили връзката им с каналджии, които следвало да ги преведат през границите на отделните държави. С присъединилите се към тях други техни сънародници групата мигранти наброявала общо десет души – мъже, жени, деца.

През следващите дни чужденците, със съдействието на каналджиите, стигнали до с. Буковец, област Видин, където били настанени в къща. В нея пребивавали десет дни без да излизат, като изчаквали удобен момент за прехвърлянето им през река Дунав на румънската територия.

Вечерта на 08.09.2016 г. мигрантите били откарани до брега на реката в района на селата Добри Дол и Сливата, област Монтана, намиращи се срещу остров Добрина. Там ги чакал обвиняемият С.М., който със самоделно направена лодка трябвало да превози иракчаните през реката.

Нерегистрираният плавателен съд имал корпус от стъкломат и двигател „Ямаха“ с мощност 5 конски сили.

Обвиняемият М., който не притежавал необходимите документи за правоспособност да управлява малък речен кораб, казал на бежанците да се качат в лодката, макар че видимо броят им надхвърлял капацитета й за превоз на пътници.

Последвало превозването им в посока румънския бряг.

На няколко пъти лодката аварирала, както поради спиране на двигателя, така и заради оплитане в рибарска мрежа.

“Вследствие на неумението на обвиняемия С.М. да управлява добре плавателния съд и претоварването с хора, лодката се наклонила, започнала да се пълни с вода и да потъва. Возещите се в нея се озовали във водите на река Дунав. В този момент се появила друга лодка, управлявана от неустановено по делото лице, което извадило от водата обвиняемия М. Двамата успели да качат в лодката трима чужденци и ги стоварили на брега на остров Добрина. След известно време успели да спасят още един мигрант, когото също оставили при другите. Останалите шестима чужденци загинали”, се казва в съобщение на Апелативната прокуратура.

Веднага след това обвиняемият М., заедно с неустановеното лице, се върнал с лодката на българския бряг. Същата нощ той заминал за Сърбия, а от там при свой приятел в Испания.

Останали сами на острова, мигрантите започнали да викат за помощ, като били чути от намиращ се наблизо рибар. Бил подаден сигнал за случилото се и на местопроизшествието пристигнал граничен катер на ГПУ – Видин. След извършен оглед започнало досъдебно производство.

През следващите дни на различни места във водите и на брега на река Дунав били открити пет трупа – на три деца и двама млади мъже, които били разпознати от техни близки. Трупът на двегодишната дъщеря на едно от семействата мигранти не бил намерен до приключването на разследването по досъдебното производство. От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че дете на тази възраст не би могло да оцелее във водите на реката, ако не му бъде оказана незабавна помощ, а такава липсвала.

Смъртта на шестимата иракски граждани е настъпила вследствие удавяне, след попадането им във водите на река Дунав. Причината за потъването на управляваната от обвиняемия С.М. лодка е претоварването й и липсата на необходими умения за добро управление на плавателен съд.

Съдебното заседание по делото срещу С.М., който има четири влезли в сила присъди за извършени от него престъпления от общ характер, е насрочено за 20.02.2019 г.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент