Двама загинаха при пожар на корабно режище

Корабното режище в Читагонг, Бангладеш. Снимка: Shipbreaking Platform

Двама души са загинали днес при пожар на борда на танкер, изведен за нарязване на корабно режище в Читагонг, Бангладеш. Това съобщиха пред Maritime.bg от неправителствената организация „Shipbreaking Platform“.

По информация на сдружението, инцидентът е станал в машинното отделение на танкер GREEK WARRIOR (IMO 9191412), изведен за нарязване на Корабно режище „Шагорика“ (Shagorika Ship Breaking Yard).

Организацията съобщи още, че корабът е продаден от гръцката компания „Polembros Shipping“ през миналата година. Дружеството е отговорно за нарязването на подстандартни режища на най-малко други 24 плавателни съда през последните 10 години.

„Shipbreaking Platform“ подчертава, че именно гръцките корабособственици се явяват практически най-големи замърсилите, тъй като само за 10 години са отговорни за неприродосъобразното извеждане от експлоатация на над 900 кораба.

Неправителствената организация настоява за незабавна намеса от страна на гръцкото правителство, тъй като ЕС вече прие разпоредби, ограничаващи подобна практика.

Източник Maritime.bg English

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на