В Пристанище Русе разтовариха 100-тонен локомотив (видео)

Снимка: БНТ

Успешно приключи операция по разтоварване на 100-тонен локомотив от Втората Световна война в пристанище Русе. Парната машина вече е на сушата и ще потегли към София за реставрация.

Над два часа отне разтоварването на ретро локомотива от палубата на български речен съд „Джъмбо“ 3. Самата операция се извърши под контрола на австрийски специалисти. А парната машина, дълга 23 метра, беше вдигната от плаващия кран „Титан“.

Веселин Рубчев, управител на фирмата – превозвач:Теглото на локомотива е много голямо и не може да бъде разтоварен с портови кранове. Ползва се кран „Титан“, който е плаващ кран с капацитет 100 тона. Специални средства са донесени специално от Австрия, с които разтоварването да е безопасно.

Локомотивът- ветеран, който през Втората Световна война е превозвал войници и муниции, ще бъде изтеглен до София от друг локомотив. Български специалисти ще му вдъхнат нов живот, за да може след девет месеца машината отново да е в изправност. Този път като туристическа атракция.

Желанието на собственичката на локомотива Карин Флайшхакер е той да превозва любителите на ретро влаковете из цяла Европа.


Източник БНТ

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.