Отбелязваме Световния ден на морските бозайници

Днес, 19 февруари, се отбелязва Световния ден на китовете и други морски бозайници. На тази дата преди 32 години Международната китобойна комисия забрани промишления улов на китове.

Изключение е направено само за някои малобройни народи, които не могат да оцелеят без месото на китове. Междувременно, не всички страни са се отказали от китобойните си флотилии.

Безпощадният лов на морските бозайници е воден още от 17 век. И едва към средата на 20 век, когато изчезнаха няколко вида китове, а числеността на други се съкрати десетки пъти, се чуха и гласовете на защитниците на природата.

След влизането в сила на мораториума върху комерческия лов на китове през 1986 година, популацията на някои видове започна бавно да се възстановява, казва съпредседателят на международната екологическа група „Екозащита” Владимир Сливяк:
– Забраната върху изтребването на тези бозайници дава положителен ефект. При това за отбелязване е, че и до сега има страни, по-специално Япония, които продължават лова на китовете в промишлени мащаби. И тук, разбира се следва да се въвежда пълна забрана. През последните 30 години Токио реализира т.н. „програма за научен лов”, която предизвиква протести сред защитниците на природата. Ежегодно японските ловци на китове, уж с изследователски цели, убиват повече от 800 кита. Тяхното месо постоянно се оказва в различни ресторанти и супермаркети на страната. В последните години те бяха принудени да се откажат от лов във водите на Антарктида, след като еколози-доброволци ги замерваха с димни шашки и ги обстреляха с помощта на водни пушки. Най-мощен китобоен флот някога имаше СССР, но по-късно този флот беше ликвидиран, защото Русия се отказа от мащабния им лов.

Източник Дарик Радио

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.