Катар строи 60 нови газовоза

Катар планира строителството на до 60 LNG-танкера. Това съобщи държавният министър по въпросите на енергетиката, президент и главен изпълнителен директор на „Qatar Petroleum“ Саад бин Шерида Ал Кааби по време на представянето на катарската програма „TAWTEEN“.

Ал Кааби обясни, че броят на новопродобитите кораби може да бъде променен, тъй като все още се очаква приключването на анализите на компанията. По думите му „Qatar Petroleum“ отчита драстичен ръст на добива и реализираните продажби на втечнен природен газ, за което е необходим голям брой нови плавателни съдове.

По думите на Ал Кааби предстои обявяването на обществени поръчки за строителството на новите кораби, а специалисти на „Qatar Petroleum“ вече са провели множество срещи с корабостроителници в различни точки на света.

В момента най-големият флот от газовози е собственост на базираната в Катар „Nakilat“, оперираща 65 кораба. Същата компания има и две корабостроителници, в които си партнира с „Keppel“ и „Damen“. Ал Кааби заяви, че е напълно възможно новите кораби за нуждите на „Qatar Petroleum“ да бъдат построени и в местните заводи, собственост на „Nakilat“.

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент