Исландия избива 2 000 кита

2 000 кита ще бъдат убити, според нов план на властите в Исландия, съобщи „Индипендънт“. Изданието коментира, че анонсът на исландските власти е разгневил множество еко-организации и той се прави, въпреки намаляващото търсене на месо от морския бозайник и нарасналата обществена подкрепа в защита на тези видове.

Властите в Исландия планират да допуснат изтребването на 209 финвала и 217 малки ивичести кита годишно до 2023 година.

Министърът на рибарството Кристиян Дулиусон заявил, че квотата за улов се базира на последните научни изследвания, според които популациите са се възстановили.

Множество неправителствени организации се обявиха против решението. Те дори представиха анализи, според които китобойната индустрия реализира много по-малко приходи в сравнение с туризма. Туристическите компании, предлагащи наблюдение на китове, реализират 20 млн. паунда годишни приходи.

Заедно с Норвегия, Исландия продължава да оспорва забраната на Международната комисия за китолов (IWC) за улов, която съществува от 1987 г. Япония също се противопоставя на тази забрана, използвайки вратичка, която позволява известен китолов за научни цели и в края на 2018 г. страната обяви, че ще напусне изцяло IWC.

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за