САЩ: Китай няма място във водите край Арктика

САЩ няма да позволят на Русия и Китай да господстват в Арктика и да контролират Северния морски път. Това обяви командирът на военноморските сили на САЩ в Европа и Африка адмирал Джеймс Фого, цитиран от американските медии, предаде news.bg. По думите му, този регион трябва да се използва еднакво от всички страни от Арктическия съвет и никой няма право да има териториални претенции към него.

“Русия смята Арктика за своя територия. Но всъщност тя е международна територия, а ние сме заинтересовани от това тя да остане свободна и отворена за всички”, настоя Фого.

В същото време той добавил, че Северният морски път не е подходящ за американски компании. Говорейки за Китай, Фого отбелязал, че страната не е член на Арктическия съвет, а има само статут на наблюдател и следователно няма право да използва водите на региона.

Арктическият съвет е международен форум, създаден през 1996 г. по инициатива на Финландия за защита на уникалната природа на северната полярна зона. В него влизат Дания, Швеция, Финландия, Русия, САЩ, Канада, Исландия и Норвегия. Още няколко страни имат статут на “наблюдатели”.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент