Мария Габриел впечатлена от речната информационна система БУЛРИС

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, придружена от заместник-кмета на Русе Страхил Карапчански и народния представител Пламен Нунев, посети сградата, в която е съсредоточен целият контрол на корабния трафик по река Дунав. Тя остана впечатлена от нивото на дигитализация на пристанищните услуги у нас и от високите технологични възможности на речната информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС.

Работната визита на еврокомисаря в гр. Русе включваше и посещение на Английската езикова гимназия „Гео Милев“, където се срещна с ученици-посланици на Европейския парламент, и на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Във висшето учебно заведение Мария Габриел проведе дискусия със студенти, преподаватели, представители на институции и предприемачи на тема „Цифровите технологии: възможности и предизвикателства“.

Системата БУЛРИС, изградена от ДППИ, представлява комуникационна мрежа в съответствие с всички технически насоки при планирането, въвеждането и оперативното използване на речните информационни системи (РИС) с цел осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища. БУЛРИС е среда, в която може да бъде осъществявана съвременна електронна навигация. Системите за наблюдение на трафика, които се интегрират в РИС, предоставят в реално време важна информация както на бреговите служби, така и необходимите данни за безопасно плаване на самите кораби.

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg