Изследват средновековните пристанища у нас

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Ново по рода си сътрудничество установяват учени от института по океанология към Българската академия на науките и от института за средновековни изследвания към Австрийската академия на науките.

То ще бъде насочено към изследването на всички средновековни пристанища по западното тоест българското крайбрежие на Черно море и тяхното включване в специален каталог. Това съобщи за в. „Черно море“ доц. д-р Преслав Пеев от ИО – БАН.

Колегите му от Австрия имали богат опит в изучаването на такива средновековни обекти по Средиземно и Егейско море, а също и по малоазиатското крайбрежие от византийско време.

Той установил връзка с тях по време на гостуването му в университета „Мартин Лутер“ в Хале, Германия, през ноември м.г. и тогава решили да започнат да си сътрудничат.

Това не станало случайно. Австрийските колеги от техния отдел по византология вече достатъчно дълго проучвали Средиземноморието и Егейско море, но не и в Балканския полуостров и особено нашето крайбрежие, които са едни от основните райони в обхвата на техните изследвания.

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент