В Черно море ще има самолетоносач

Турция ще влезе в клуба на страните със самолетоносачи. В рамките на две години се очаква Военноморските сили на Турция да приемат TCG ANADOLU, най-големият кораб, влизащ във флота на страната от столетие насам. Бъдещето на кораба обаче зависи от отношенията между Анкара и Вашингтон, пред които има много въпросителни.

TCG ANADOLU ще бъде четвъртият построен кораб по проект „Хуан Карлос“. Самолетоносачът JUAN CARLOS I влезе в състава на военноморските сили на Испания през 2010 г. HMAS CANBERRA и HMAS ADELAIDE бяха приети на служба във флота на Австралия през 2014 г. и 2015 г.

Испанската корабостроителница „Navantia“ спечели поръчката за строителство на турския самолетоносач, участвайки в надпреварата с турската „Sedef Shipbuilding“. Испанците осигуряват готовия проект, който ще бъде реализиран в турската корабостроителница, която изпълнява по-голямата част от турските поръчки за флота.

Строителството на TCG ANADOLU започна през миналата година и се очаква да премине изпитания през 2021 г. Корабът ще бъде с дължина 231 m и водоизместване 27 436 t, ще може да достига скорост от 21 kn.

На първия самолетоносач по проекта – испанският JUAN CARLOS I, в момента оперират самолети AV-8B Harrier II, които са почти 40-годишни и с изключително ограничени възможности. Възможно е корабът да бъде модернизиран, с което да се осигури оперирането на самолети F-35 B, каквато е всъщност целта на южната ни съседка.

TCG ANADOLU ще оперира и като атакуващ съд, превозвайки различна амфибийна техника и хеликоптери или до 12 изтребителя F-35 B. Дали обаче Турция ще получи от САЩ тези самолети все още не е известно.

Малко вероятно е Турция да има интерес да придобие стари конфигурации на Harrier, което означава, че ползването му като напълно способен лек самолетоносач зависи изцяло от придобиването на F-35 B. Страната отдавна очаква да придобие F-35 A, a морската модификация на изтребителя ще превърне TCG ANADOLU в непреодолим противник на море.

Самолетоносачът вече е заложник на отношенията между САЩ и Турция, които са все по-напрегнати. В допълнение към политическите трудности, произтичащи от опита за преврат през 2016 г. срещу президента Реджеп Ердоган и различията по отношение на ситуацията в Сирия, Турция изрази силен интерес към придобиването на руската система за противовъздушна отбрана S-400.

Поради тези причини Съединените щати в момента не са сигурни, че искат значително да увеличат експедиционните способности на турския флот. Всъщност Локхийд Мартин и американските Военновъздушни сили показват готовност за изключване на Турция от проекта F-35, заявявайки, че това няма да окаже съществено влияние върху кривата на разходите.

TCG ANADOLU ще бъде най-големият турски боен кораб след TCG YAVUZ, бивш немски военен съд, станал част от флота на страната през 1914 г. Самолетоносачът ще даде безпрецедентни способности на турския флот за нападение и десант в Черно море и Източното Средиземноморие. Въпреки подобряващите се отношения между Русия и Турция, TCG ANADOLU ще представлява основен актив на НАТО в Черно море, независимо дали носи или не F-35. Ако Турция обаче върви в друга посока и напрежението с НАТО (и особено Гърция) се увеличи, тогава корабът ще представлява огромен проблем за гръцкото военно планиране. Във всеки случай, TCG ANADOLU драстично увеличава възможностите на Турция за предоставяне на хуманитарна помощ / помощ при бедствия в целия регион.

Ограничени остават средствата на Турция за разгръщане на пълния боен потенциал на кораба. В момента страната може да осигури няколко 3000-тонни фрегати за ескорт на авионосеца, които обаче не разполагат с противовъздушни системи „Аеджис“. Ако Турция не придобие по-големи и по-способни бойни кораби, TCG ANADOLU най-добре ще се осигурява от съвместни групи с други военноморски сили на НАТО. Когато изпълнява мисии близо до дома, TCG ANADOLU ще бъде осигуряван от наземни военно-въздушни бази.

Много неща зависят от решението за F-35, защото той остава единственият за момента напълно способен боен самолет с вертикално излитане. Руски и китайски източници разпространиха слухове за съживяване на свръхзвуков изтребител от 80-те години и дори такива планове да съществуват – все още остават в много ранен етап. Това означава, че за да осигури максимални способности за новия си самолетоносач Турция трябва да подобри отношенията си със САЩ.

Независимо дали Турция най-сетне ще се добере до F-35B, TCG ANADOLU ще се превърне в един от най-важните кораби, които турският флот някога е експлоатирал. Мисиите, които в крайна сметка предприема, в голяма степен ще зависят от политическите решения в Анкара. Колко близо ще остане до САЩ, как ще управлява напрежението с Гърция и как да се справи с Русия. TCG ANADOLU е достатъчно полезна платформа, която може да допринесе значително за решаването на всеки от тези проблеми.

Робърт Фарли, Tha National Interest
Превод: Maritime.bg

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент