300 хил. тона тръби за българския участък на „Турски поток“

Турски поток, снимка: Global Look Press

Компанията за производство на тръби на руснака Дмитрий Пумпянски е избрана от „Газпром“ за строител на участъка през България, който трябва да свърже „Турски поток“ със сръбски газопровод. Целта на руския газов монополист и основен участник в турската и сръбската част на този проект била да намали политическите рискове да не бъде построено нищо в България, както се случи със спрения от Русия през декември 2014 г. „Южен поток“, и щети от около 800 млн. евро.

Това съобщава деловото руско издание РБК, позоваващо се на два свои източника, информира Дневник.

 „Трубная металлургическая компания“ (ТМК) ще достави в България около 300 хиляди тона тръби, но според РБК компанията преговаря и за участие в строителството. Целият проект засега е оценен на 1.4 млрд. евро.

Формално не е завършен и търгът, „но проектът трябва да се реализира в ускорено темпо, още повече че в Сърбия (подготовката за начало на строителството от българската до унгарската граница) върви с пълна сила“, казва един от източниците.

Информацията включва и твърдение, че ТМК преговаря с „Щрабаг“ (Strabag), но от австрийската строителна компания са отрекли да участват в „Турски поток“. От самата ТМК също казват, че не участват в българския проект, но обмислят да кандидатстват в търга на „Булгартрансгаз“, когато той бъде подновен. Преди дни свързваната с Христо Ковачки компания „Атоменергоремонт“ оттегли жалбата си срещу обществената поръчка и тя може да бъде продължена с удължен заради замразяването ѝ срок.

Източник Дневник

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент