„Доброволен данък“ от 75 млн. евро ще плащат гръцките корабособственици

Най-малко 75 млн. евро годишно ще внасят гръцките корабособственици в държавната хазна. Това стана ясно след среща между премиера Алексис Ципрас и борда на директорите на Съюза на гръцките корабособственици, съобщиха от правителствената пресслужба в Атина.

Гръцкото правителство подписа споразумение със съюза, с което се задължават фирмите-собственици на кораби, членуващи в него, да плащат 10% от дивидентите си на държавата.

Въз основа на сумата на дивидентите, декларирани през последните години, средствата, които трябва да бъдат платени в държавната хазна възлизат най-малко 75 милиона евро годишно.

От данните на информационната правителствена служба става ясно, че това е доброволен акт от страна на гръцкия морски бизнес, с който се цели подкрепа на икономиката на съседката ни, която излиза от многогодишна тежка криза.

Бих искал да ви благодаря за отговора на молбата на правителството за установяване на постоянно споразумение. Доброволно споразумение. Всички знаят, че въз основа на Конституцията и действащото законодателство бихте могли да избегнете всякакъв принос. Фактът обаче, че разбирате необходимостта да подкрепите стремежа на гръцкото правителство да съживи икономиката и по този начин да засили нашия фискален капацитет, бележи националната отговорност, която споделяте в кризата. Кризата, разбира се, беше много години. Истината е, че тя не беше еднаква за всички, заяви Ципрас.

Последни новини

Последни новини