Заплита се сагата с либийския танкер в Бургас

Всички действия, свързани с танкер BADR подлежат на наказателна отговорност. Това пише в протестно писмо на либийската национална танкерна компания GNMTC, което бе разпространено дни след поява на информация в медиите, че сдружението „Булгаргеомин Лтд.“ ДЗЗД е продало кораба на офшорна компания, зад която стоят други български граждани.

„Надлежно обявяваме, потвърждаваме и посочваме, че този кораб представлява наша еднолична собственост. Никакви други компании, лица или други дружества не притежават никакви права и никакви валидни претенции срещу нас и срещу кораба“, подчертават от GNMTC.

Maritime.bg не успя да получи коментар от настоящия собственик на плавателния съд, но според агента на кораба – базирана в Бургас компания, сделката за продажбата е законна.

„Още не сме решили дали ще го използваме или ще го препродадем“, заяви пред БНР Жан Стоев, представител на либерийската „Морган и КО“, която е новият претендент за собствеността на плавателния съд.

Евентуалната препродажба на кораба все още не е отразена в система Equasis и базата данни на Международната морска организация. В тези бази липсват и каквито и да е било данни за корабен-оператор, базиран в Либерия, опериращ под името „Морган и КО“.

Междувременно гръцката полиция е арестувала Георгиос Лапас, който според гръцкия нотариус Йоана Андреадаки е организирал фалшифицирането на морска ипотека върху танкера BADR в полза на “Булгаргеомин” ДЗЗД. Задържането е станало по европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от българската прокуратура още в началото на 2018 г. твърди гръцкият вестник „TO VIMA“, позовавайки се на съобщение на гръцката полиция, предаде „БиволЪ“.

Междувременно стана ясно, че още през юли 2018 г. временният управляващ либийското посолство у нас Софиян Ел Траке е подал сигнал до правосъдния министър Цецка Цачева за действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който продаде плавателния съд на ДЗЗД-то. През миналото лято Цачева е поискала от Камарата на частните съдебни изпълнители да накажат Колев. Камарата е взела решение през ноември да отнеме правата му за две години. Колев е обжалвал пред Върховния касационен съд и решението на Камарата все още не е влязло в сила, предаде Mediapool.

От пресслужбата на Камарата отричаха с месеци пред Maritime.bg, че правата на Колев са отнети, заявявайки че проверките продължават.

Очаквайте подробности…

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,