Финландското правителство подаде оставка

Правителството на финландския премиер Юха Сипила подаде оставка в петък след като не успя да прокара належащ пакет за социална и здравна реформа. Това се случва само пет седмици преди парламентарните избори.

Снимка: EPA / БГНЕС

В продължение на десетилетие във Финландия се води трудна борба за широкообхватната реформа, която разделя последователни правителства.

Сипила нарича провала на реформата „голямо разочарование“.

От 2015 г. той оглавява коалиция, съставена от неговата Центристка партия, консервативната Национална коалиция и евроскептичната партия „Синя реформа“, умерена фракция, откъснала се от крайната десница.

Трите партии не успяха да се споразумеят помежду си за пакета, който Сипила бе поставил като един от основните си приоритети. Той многократно е заплашвал да подаде оставка, ако реформите не преминат.

Бивш бизнесмен, който спечели милиони като ИТ предприемач, преди да стане министър-председател през 2015 г., Сипила смята, че промяната е ключова за намаляване на раздуващите се разходи за лечение на бързо застаряващото население.

Очаква се делът на над 65-годишните в скандинавската страна с население от 5,4 милиона души да достигне 26% до 2030 година.

Коалиционните партньори не успяха да постигнат съгласие по въпроси като колко трябва да се отвори системата, за да се даде на пациентите свобода на избор.

Неотдавнашен скандал с обвинение в пренебрегване, налично в частни домове за възрастни, помогна политическото настроение да се превърне в по-нататъшно противопоставяне срещу по-нататъшната приватизация на здравеопазването в страната.

Твърденията, че реформите биха донесли спестявания от 3 млрд. евро за перото за благосъстоянието на страната, също са били многократно поставяни под въпрос.

Сипила обяви оставката, когато стана ясно, че правителството няма да може да внесе предложение в парламента преди изборите, насрочени за 14 април.

Последни новини

Последни новини