Турция и САЩ пред конфликт

Изтича срокът, в който Турция трябва да реши дали да закупи система за противовъздушна отбрана от Русия или от САЩ. Югоизточната ни съседка възнамерява да закупи от Русия отбранителна система С-400 като част от парите вече са преведени на Москва. Планирано е тя да влезе в употреба през октомври.

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това не се харесва на САЩ. Тяхната оферта към Турция е на стойност 3.5 милиарда долара за противовъздушна система „Пейтриът“. Срокът за решение изтича в края на месеца. От Вашингтон твърдо заявяват, че като партньор в НАТО, Турция не може да купува военна техника и от Русия. Това би направило бъдеща покупка на изтребители F-35 невъзможна. Съществува вероятност да бъдат наложени и санкции на Анкара.

Последният по-остър конфликт между САЩ и Турция доведе до срив на цената на лирата. Споровете около екстрадицията на Фетхуллах Гюлен, конфликта в Сирия и отношенията с Иран са все още неразрешени проблеми в отношенията Вашингтон-Анкара. Преди дни САЩ премахна преференциалния статут за вносни стоки от Турция.

Освен това двете държави са на противоположни позиции относно кризата във Венецуела. Властите във Вашингтон подкрепят опозиционера Хуан Гуайдо, докато Турция застана зад президента Николас Мадуро.

Казусът със системата за противовъздушна отбрана може да блокира поръчка за американски изтребители F-35. Съществува и риск изтребители F-16 на турската авиация да останат без поддръжка и източник на резервни части.

В изявление за Анадолската агенция турският военен министър Хулуси Акар обясни, че закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400 е било въпрос на „необходимост, не на избор“. Анкара полага усилия да разреши безизходицата около покупката на Ф-35, увери Акар.

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент