Турция и САЩ пред конфликт

Изтича срокът, в който Турция трябва да реши дали да закупи система за противовъздушна отбрана от Русия или от САЩ. Югоизточната ни съседка възнамерява да закупи от Русия отбранителна система С-400 като част от парите вече са преведени на Москва. Планирано е тя да влезе в употреба през октомври.

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това не се харесва на САЩ. Тяхната оферта към Турция е на стойност 3.5 милиарда долара за противовъздушна система „Пейтриът“. Срокът за решение изтича в края на месеца. От Вашингтон твърдо заявяват, че като партньор в НАТО, Турция не може да купува военна техника и от Русия. Това би направило бъдеща покупка на изтребители F-35 невъзможна. Съществува вероятност да бъдат наложени и санкции на Анкара.

Последният по-остър конфликт между САЩ и Турция доведе до срив на цената на лирата. Споровете около екстрадицията на Фетхуллах Гюлен, конфликта в Сирия и отношенията с Иран са все още неразрешени проблеми в отношенията Вашингтон-Анкара. Преди дни САЩ премахна преференциалния статут за вносни стоки от Турция.

Освен това двете държави са на противоположни позиции относно кризата във Венецуела. Властите във Вашингтон подкрепят опозиционера Хуан Гуайдо, докато Турция застана зад президента Николас Мадуро.

Казусът със системата за противовъздушна отбрана може да блокира поръчка за американски изтребители F-35. Съществува и риск изтребители F-16 на турската авиация да останат без поддръжка и източник на резервни части.

В изявление за Анадолската агенция турският военен министър Хулуси Акар обясни, че закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400 е било въпрос на „необходимост, не на избор“. Анкара полага усилия да разреши безизходицата около покупката на Ф-35, увери Акар.

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент