Венецуела: САЩ ни спряха тока

Правителството на президента Николас Мадуро съобщи в петък, че ще предостави на ООН “доказателства” за отговорността на САЩ за аварията, която прекъсна електрозахранването и потопи Венецуела в хаос.

Снимка: EPA/ БГНЕС

Тази информация ще бъде предадена на делегация на Върховния комисариат на ООН по правата на човека, която се очаква да пристигне в Каракас, заяви министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес.

“След няколко дни във Венецуела ще пристигне делегация от Службата на ООН по правата на човека, оглавявана от Мишел Бачелет, ще й дадем доказателства за американското участие“, каза г-н Родригес в реч, излъчена по обществената телевизия на Венецуела.

Върховният комисариат на ООН по правата на човека съобщи в петък за изпращането на екип от петима души във Венецуела, за да се срещне най-вече с “жертви на нарушения на правата на човека”.

Тази “предварителна техническа мисия”, която ще се проведе от 11 до 22 март, е предназначена да подготви евентуална визита на върховния комисар, чилийката Мишел Бачелет, официално поканена от венецуелското правителство, се казва в изявление на нейния офис.

Венецуела е потопена в хаос от гигантско прекъсване на електрозахранването, което засегна почти цялата страна в четвъртък, дори и токът да бе частично възстановен в петък в някои квартали на Каракас.

Властите твърдят, че саботажът парализира най-голямата електроцентрала във Венецуела, тази в Гури, в южната част на страната.

Президентът Николас Мадуро обвини “американския империализъм” в провеждането на “електрическа война” срещу Венецуела, а няколко други официални лица също посочиха Вашингтон.

Според министъра на комуникацията прекъсването на електрозахранването е предизвикано от “кибер атака срещу автоматизираната система за управление” на водноелектрическата централа “Гури”, която осигурява 80% от електроенергията на Венецуела.

Експертите обясняват провала с липсата на държавни инвестиции за поддръжката на инфраструктурата.

Родригес нападна в речта си американския сенатор Марко Рубио, американския държавен секретар Майк Помпео, съветника по националната сигурност Джон Болтън и венецуелската опозиция.

В продължение на десетилетие, прекъсванията на електрозахранването са често срещани във Венецуела, но сегашното спиране на тока е най-тежкото и сериозно. /АФП

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент