Гешев: Не сме бедна държава, пари има, но се краде много

За разкритата схема за източване на пенсионни фондове в НОИ-Силистра ще бъдат привлечени шест лица, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група. Това заяви пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че се очаква да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения, сред които за длъжностно престъпление.

Трудността в този случай е, че става въпрос за анализ на много документи, а това става много трудно за три дена, добави Гешев.

Механизмът на измамите е създаване на фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж, за да се получи максимална пенсия. Така били получавани документи за стаж в минната индустрия, например. Таксата за това била 10 000 лв., като дебитната карта, по която били превеждани парите, оставала при групата, докато не се натрупа дължимата сума, след което била връщана на държателя си.

Това минава през съответния клон на НОИ. Шефът на този клон е запознат с тази схема и е участвал в групата, обясни Гешев.

Фалшифицираните пенсионни досиета били маркирани с абревиатура за „силно мой човек“, за да бъдат придвижени бързо, разкри Гешев.

Тази схема за източване на пенсионните фондове едва ли е уникална за Силистра, заяви зам.-главният прокурор. По думите му засега не може да се каже какви са щетите, нанесени на държавата от престъпната група, но предположи, че ще са значителни, тъй като тя е действала от дълго време.

Не сме бедна държава. Пари има, но се краде много.

В случаите с източване на социалната система, държавата е способна да запълни пробойните, подчерта Гешев.

За ареста на Арабаджиеви в Испания, Гешев каза, че Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани, след като е било оказано съдействие от испанските власти. Разчита се на конкретни данни, а не на медийни публикации, добави Иван Гешев.

Основната причина да бъдат задържани е българската полиция и българската правоохранителна система.

Ако дадат съгласие, Арабаджиеви могат да бъдат върнати в България в рамките на 20 дена. Без такова съгласие, процедурата може да отнеме няколко месеца след решение на испанския съд, заяви Гешев.

Георги Семерджиев е бил освободен, защото швейцарските власти са оттеглили искането за арест и екстрадиция. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент