Откриха изцяло нов и непознат вид косатки

Снимка: NOAA

Учени обявиха, че за пръв път са успели да видят рядък вид косатки, съобщава Ройтерс. Международен екип от морски биолози е успял да идентифицира морските бозайници след анализ на проби от кожата им и кадри, заснети от първия контакт с тях.

Към момента новият вид косатки са известни като „Тип Де“. Те имат по-обли глави, по-остра гръбначна перка и по-малко бяло околоочно петно спрямо своите събратя.

Екипът от учени разпространи видео, на което си вижда как стадо от около 30 косатки приближава плавателния им съд няколко пъти. Според изследователите това вероятно е най-голямата група неоткривани до момента животни на планетата.

За допълнителната идентификация на този нов вид ще помогнат пробите от кожа, категорични са изследователите.

За пръв път слухове за новия вид косатки се появяват през 1955 година, когато десетки животни от този вид засядат на брега на Нова Зеландия.

Учените тогава обаче не били напълно убедени, че това е нов и непознат вид.

Видео:


Източник БГНЕС

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални