Невъзможността за целогодишно корабоплаване е основният проблем на река Дунав

Невъзможността за целогодишно корабоплаване е основният проблем на река Дунав. Това посочват участниците във всички събития, свързани с развитието на водния път, съобщиха от Българо-румънската търговско-промишлена палата.

Лиман на ДДФ Русе, снимка: ДДФ

Решението се крие в откриване на вариант за осигуряване на минимална дълбочина на фарватера през цялата година от 2,5 метра.

Екип от Българо-румънска търговско-промишлена палата е участвал в заседание на работна група по Стратегията на ЕС за Дунавския район в австрийската столица Виена. Форумът е посветен на модернизирането на флота по вътрешните водни пътища в Европа. В рамките на събитието се провежда и уъркшоп по проекта ГРЕНДЕЛ, в който представители на бизнеса и заинтересованите страни споделят опит и практики за развитието на речния транспорт като екосъобразен подпомагащ икономическия растеж на страните от Дунавския регион. Заедно с изпълнителния директор на Палатата – Елеонора Иванова и експерта Емилия Петкова, в дискусиите се включи и кап. Камен Иванов от Морска администрация.

По време събитието участниците, представители на десет държави, споделиха добри практики от иновативни проекти, предложиха и демонстрираха различни технически решения за модернизирането на флота, сред които прототипи за намаляване на вредните емисии, преминаване към възобновяеми и алтернативни горива, намаляване на енергоемкостта и др.  Френските участници представиха схемата за държавна помощ в подкрепа на корабоплаването, която действа при тях. Чрез специално създаден фонд на бизнеса се предоставя финансиране, с което се внедряват мерки за обновяване на флота и за използване на възобновяеми източници на енергия, коментират от БРТПП.

Споделеният опит ще бъде използван за създаването на модел за държавна помощ към сектора в цяла Европа. Това е необходимо, защото голяма част от съдовете, плаващи по вътрешните водни пътища са стари, секторът няма възможност за инвестиции, а за банките кредитирането на този сектор е неприемлив риск.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент