Откриха котвата на потънал кораб с 45 тона злато

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Откриха котва на потънал през 17 век кораб със съкровище за над 1 милиард лири

Котва, за която се предполага, че е от „най-ценното корабокрушение в историята“, беше открита на британски бряг, съобщава в. „Дейли мейл“. „Мърчънт ройъл“ – кораб, потънал при мощна буря край бреговете на Корнуол, е пренасял в трюма си съкровища за над 1,1 милиарда британски лири.

По време на корабокрушението на борда на плавателния съд е имало над 45 000 килограма злато, 400 кюлчета мексиканско сребро и 500 000 броя испански златни монети.

Според експерти котвата, която е открита на 16 мили в морето край брега на Корнуол, съвпада с тази, използвана от „Мърчънт ройъл“, корабът наричан още „Ел Дорадо на моретата“.

Загубата на огромното съкровище предизвиква огромен скандал за времето си, тъй като богатството представлява около една трета от приходите на хазната от данъци през 1641 година. До момента всички опити да бъдат локализирани останките на кораба са безуспешни въпреки няколкото морски експедиции. / БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент