Източното Средиземноморие като нов източник на природен газ

Последните няколко месеца бяха изпълнени с работа за газовия сектор в Източна Средиземно море, пише Саймън Талипиетра във в. „Файненшъл таймс“.

Снимка: EPA/MARC ISRAEL SELLEM / POOL

След близо десетилетие на спекулации относно потенциала на ресурсите на региона, последните събития най-накрая тръгнаха в правилната посока.

През януари министрите на енергетиката от Кипър, Египет, Гърция, Йордания и Израел, с представители на Италия и Палестинската автономна власт, се срещнаха в Кайро, за да обсъдят регионалното сътрудничество по отношение добива на газ в морето.

Резултатът беше Форумът за газ в Източното Средиземноморие, платформа, целяща да развие регионален пазар на природен газ и да се възползва от съществуващата инфраструктура за втечнен природен газ (ВПГ) в Египет.

Той беше последван от споразумение през декември между Египет и Кипър, по силата на което ще се създадат и поддържат условия за изграждането на тръбопровод, свързващ газовото находище на Афродита край бреговете на Кипър с египетските съоръжения за ВПГ.

На 28 февруари имаше ново развитие, когато ExxonMobil обяви ново откриване на газ във водите на Кипър, което удвои прогнозираните ресурси в териториалните води на страната.

Засегнатите трябва сега да оставят настрана всички различия помежду си и да се възползват от възможността.

Газовата сага на региона започна през 2009-2011 г. с откриването на полетата Тамар и Левиатан край бреговете на Израел и полето Афродита край брега на Кипър. Различни варианти за износ започнаха да се появяват на масата, от тръбопроводи (за Турция или Гърция) до инсталации за втечнен природен газ (в Кипър, Израел и Египет). Очакванията бяха големи и откритията бяха насърчени като средство за стимулиране на нова ера на икономическа и политическа стабилност в региона.

Обаче първоначалните очаквания бяха обезсърчени. В Израел продължително разискване относно управлението на ресурсите от газ предизвика несигурност и забавяне на инвестиционните решения. В Кипър – където газът беше посрещнат като божи дар за облекчаване на финансовите проблеми на страната – ентусиазмът беше охладен от последователни ревизии на размера на откритите енергийни запаси. Тези събития предизвикаха скептицизъм по отношение на цялата идея, че регионът може да стане износител на природен газ.

Въпреки това надеждите бяха възобновени през 2015 г., когато италианската енергийна компания Eni откри газовото находище Зор край бреговете на Египет, най-голямото, което някога е правено в Средиземно море. При безпрецедентно бързо развитие производството в Зор започва през декември 2017 г., което помага на Египет да възстанови самозадоволяването си с газ след бурни години, през които страната се превърна от нетен износител в нетен вносител. Зор отбеляза и нова фаза на проучване в офшорните води на Египет, което доведе до нови открития.

Значението на Зор отива далеч отвъд Египет. Близостта му с други газови полета извън Израел и Кипър би могла да позволи координирано развитие и по този начин да осигури икономии от мащаба, необходими за създаването на конкурентна регионална инфраструктура за износ на газ.

Египет вече разполага с инфраструктура за износ на втечнен природен газ в Идку и Дамиета с капацитет от 19 милиарда кубически метра годишно, но в момента тя е бездействаща. Това би могло да даде възможност за бърз износ на газ от египетски, израелски и кипърски полета. Двете инсталации могат да бъдат разширени, ако е необходимо.

За Израел и Кипър сътрудничеството с Египет е от решаващо значение. Изграждането на експортна инфраструктура и разработване на полета е кръгов проблем. Ако има политически или търговски рискове, че няма да има експортна инфраструктура, когато производството започне, много пари ще бъдат загубени. Ако полето се представи по-слабо от очакванията, скъпата инфраструктура ще стои без работа. (Например предложеният кипърски проект за ВПГ „Василикос“ има приблизителна стойност от 5 милиарда евро; по същия начин, тръбопроводът EastMed, свързващ Израел, Кипър, Гърция и Италия, се очаква да струва повече от 6 милиарда евро). Съчетаването на използваната под капацитета ѝ инфраструктура за износ с възможността за разширяване с няколко обещаващи газови полета може да бъде ключът към отключването на неизползвания регионален потенциал.

Най-логичният курс е да се създаде източен средиземноморски пазар на газ, основан на съществуващата инфраструктура за втечнен природен газ в Египет, с ползи за всички участващи регионални играчи. Това би представлявало и възможност за Европа, където нуждата за внос на газ вероятно ще нараства през следващите години, тъй като вътрешното производство намалява и където голям капацитет за получаване на ВПГ вече съществува.

Такъв подход би предложил на доставчиците от Източното Средиземноморие гъвкавост по отношение на пазарите в бъдеще, което ще им позволи да обслужват азиатските пазари, например чрез терминалите за втечнен природен газ в Египет.

И накрая, съвместна регионална схема за износ чрез египетските съоръжения за втечнен природен газ би могла също да предостави първа възможност за тестване на търговско сътрудничество между Египет, Израел и Кипър. Ако успее, това сътрудничество би могло евентуално да се увеличи през 2020-те години, ако бъдат направени нови открития в региона и ако търсенето на газ в Европа оправдае изграждането на тръбопроводната инфраструктура./БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент