Меркел иска общ европейски самолетоносач

Германският канцлер Ангела Меркел в понеделник подкрепи ключови европейски идеи за реформа от нейния предполагаем наследник, включително място на ЕС в Съвета за сигурност на ООН и съвместен самолетоносач.

Снимка: EPA/БГНЕС

Меркел беше попитана за есе от нейната наследничка, шефът на партията ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която се отклони от много от идеите на ЕС за реформа на френския президент Еманюел Макрон.

АКК, както тя е известна, настоява в статия в събота за стъпки към по-голямо европейско единство, включително по отношение на сигурността, но отхвърли някои от вижданията на Макрон, особено по социалните въпроси.

Меркел, която заяви, че няма да търси ново избиране, когато сегашният ѝ мандат приключи през 2021 г., подкрепи много от основните идеи на АКК.

След като се изказа в подкрепа на по-голямото европейско сътрудничество в областта на отбраната, Меркел заяви, че съвместен самолетоносач ще бъде добра идея в бъдеще, дори ако това не е първият приоритет на блока.

Тя каза също, че европейско място в Съвета за сигурност на ООН е „много добра концепция за бъдещето“ и ще помогне „да се съберат европейските гласове“ в световната организация.

В продължение на години Германия провежда кампания за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, наред със страните победителки от Втората световна война, САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

„Фактът, че Франция е скептична по отношение на европейско място в ООН, е добре известен“, добави канцлерът на пресконференция с латвийския премиер Кришянис Каринс.

Отговорът на АКК на последните предложения на Макрон включваше призив за засилване на граничните сили на ЕС, общоевропейски пакт за климата и общ пазар за банкиране.

Но тя направи и други предложения, които се отклониха от визията на Париж, като предложи Европейският парламент да седи само в Брюксел и да зачертае второто си място във френския град Страсбург.

АКК също не се съгласи с идеята на Макрон за европейска координация по отношение на минималните заплати, твърдейки, че „европеизацията на социалните услуги и минималната заплата ще бъде погрешна“.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт подчерта на пресконференция в понеделник, че плановете на АКК за Европа „хармонизират с мислите на канцлера“./БГНЕС

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg