Реклама

Меркел иска общ европейски самолетоносач

Германският канцлер Ангела Меркел в понеделник подкрепи ключови европейски идеи за реформа от нейния предполагаем наследник, включително място на ЕС в Съвета за сигурност на ООН и съвместен самолетоносач.

Снимка: EPA/БГНЕС

Меркел беше попитана за есе от нейната наследничка, шефът на партията ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която се отклони от много от идеите на ЕС за реформа на френския президент Еманюел Макрон.

АКК, както тя е известна, настоява в статия в събота за стъпки към по-голямо европейско единство, включително по отношение на сигурността, но отхвърли някои от вижданията на Макрон, особено по социалните въпроси.

Меркел, която заяви, че няма да търси ново избиране, когато сегашният ѝ мандат приключи през 2021 г., подкрепи много от основните идеи на АКК.

След като се изказа в подкрепа на по-голямото европейско сътрудничество в областта на отбраната, Меркел заяви, че съвместен самолетоносач ще бъде добра идея в бъдеще, дори ако това не е първият приоритет на блока.

Тя каза също, че европейско място в Съвета за сигурност на ООН е “много добра концепция за бъдещето” и ще помогне “да се съберат европейските гласове” в световната организация.

В продължение на години Германия провежда кампания за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, наред със страните победителки от Втората световна война, САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

“Фактът, че Франция е скептична по отношение на европейско място в ООН, е добре известен”, добави канцлерът на пресконференция с латвийския премиер Кришянис Каринс.

Отговорът на АКК на последните предложения на Макрон включваше призив за засилване на граничните сили на ЕС, общоевропейски пакт за климата и общ пазар за банкиране.

Но тя направи и други предложения, които се отклониха от визията на Париж, като предложи Европейският парламент да седи само в Брюксел и да зачертае второто си място във френския град Страсбург.

АКК също не се съгласи с идеята на Макрон за европейска координация по отношение на минималните заплати, твърдейки, че “европеизацията на социалните услуги и минималната заплата ще бъде погрешна”.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт подчерта на пресконференция в понеделник, че плановете на АКК за Европа “хармонизират с мислите на канцлера”./БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент