Италия подкрепя китайския „Един пояс, един път“

Италия ще подпише меморандум за разбирателство с Китай, за да подкрепи официално мащабната инициатива на Пекин „Един пояс, един път“, съобщи заместник-министърът на външните работи.

Подписването ще се състои по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Рим на 20 март и ще направи Италия първата държава от Г-7, която ще се присъедини към така наречения проект „Нов път на коприната“, каза Манлио Ди Стефано.

Си Дзинпин „ще се срещне с ръководителя на правителството и с президента на републиката. Ще има икономически срещи, тъй като той ще бъде придружен от екип от предприемачи и ще бъде подписан меморандум за разбирателство“, каза той.

Въпреки това „меморандумът не е обвързващ“, каза той в опит да заглуши безпокойството в САЩ и други западни страни, че амбициозният инфраструктурен проект може да бъде троянски кон за китайска експанзия.

„Той няма статут на международно споразумение“, добави той.

Нито пък, каза Ди Стефано, се отнася до телекомуникационния сектор, достъпът до който според критици може да позволи на Китай да създаде „задни врати“, които биха позволили на Пекин да шпионира страните./БГНЕС

Последни новини

Последни новини