Българи изграждат опитна мидена ферма

Първата опитна рифова мидена ферма в света ще бъде факт край българското крайбрежие на Черно море до три години. Тя ще струва около 10 млн. евро, а зад идеята стои екипът на Sea Harmony – варненската компания, която преди няколко години разработи и патентова иновативен проект за изкуствени вертикални мидени рифове.

За идеята си те спечелиха редица международни отличия за зелени идеи и не само. Преди по-малко от две години те спечелиха първа награда в раздела за устойчиво производство на храна на международния конкурс Climate LaunchPad 2017 – най-голямото международно състезание за зелени бизнес идеи и иновации, насочен към по-зелено и чисто бъдеще.

Същата година те бяха и българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн. долара в конкурса за социално значими идеи на глобалната инициатива Chivas Venture. За разлика от съществуващите мидени ферми, които са разположени по повърхността на морската вода, тяхната разработка дава възможност за закрепване на рифовете по морското дъно, извън заливите и е далеч по-малко зависима от вълните.

На практика, техните рифове са като подводна къща, която бързо се заселва с миди, скариди и риби, които филтрират водата, а осигуряват и добър добив от ракообразни. Разработката за мидените рифове, които са с размерите на основите на една средно голяма стая и височина от 13- 14 метра е на Арман Саркисян.

Идеята за тях е от близо 30 години, но едва от около 10, тя е превърната и в бизнес. Освен опитната мидена ферма в Черно море, от Sea Harmony ще инсталират и мидени рифове в още четири европейски морета.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Източник БНР - РАДИО ВАРНА

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент