САЩ преувеличават опасността от „Северен поток-2“

Бившият съветник на президентите на САЩ Доналд Тръмп и Джордж Буш-младши Дейвид Бенкс е на мнение, че заплахата от „Северен поток-2“ за европейската енергийна сигурност е силно преувеличавана от властите на САЩ.

Пред РИА Новости той разказа своето виждане по въпроса. За това, че САЩ разглеждат въвеждането на допълнителни санкции срещу проекта „Северен поток-2“ каза пред журналисти министърът на енергетиката на Съединените щати Рик Пери. По-рано „Уол Стрийт джърнъл“ съобщи за възможното въвеждане на нови санкции срещу инвеститори и компании, като се позова на няколко официални лица във Вашингтон.

„Моето мнение за „Северен поток-2“ се различава от общоприетото. Аз не съм така обезпокоен от доминирането на Русия на енергийния пазар на ЕС. САЩ сега са един от най-големите износители на газ и продължават да увеличават това си присъствие. Силата на пазара намалява способността на Русия да използва този лост по отношение на ЕС“, каза Бенкс.

Освен това Бенкс е на мнение, че в светлината на затягането на изискванията на ЕС по изхвърлянето на парникови газове, е възможно на руските корпорации като „Газпром“ да им се наложи сериозно да инвестират в инфраструктурата. По неговите думи в това отношение САЩ печелят и конкурентното преимущество, което сега „Газпром“ има под формата на по-ниски цени на газ, в перспектива ще бъде неутрализирано.

„Не виждам чак такава голяма заплаха от „Северен поток-2“, каквато виждат другите“, каза Бенкс.

„Северен поток-2“ предполага изграждането на две тръби на газопровода с обща мощност 55 млрд. кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Планира се новият газопровод да бъде изграден успоредно на вече съществуващия „Северен поток“. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент